DISTRIBUIȚI
Daily Express

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a anunţat sâmbătă că migranţii care blocaţi în continuare la bordul navei Diciotti de la sosirea acesteia luni, în portul Catania, în Sicilia, vor fi autorizaţi să debarce „în următoarele ore”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Migranţii de la bordul vasului Diciotti vor debarca în următoarele ore. O mare parte a migranţilor vor primi adăpost din partea Bisericii Catolice italiene, din partea episcopilor care le-au deschis uşile, inimile şi portofelul lor”, a declarat Matteo Salvini în cursul unei reuniuni politice în nordul Italiei.


Citește și : Nava cu migranți Diciotti: Justiţia italiană deschide o anchetă împotriva ministrului de interne Salvini

Mai devreme, Albania îşi dăduse acordul să primească 20 dintre migranţii respectivi. Această ţară, care nu face parte din UE, este deocamdată singura care a luat o decizie în acest sens.

Dintre cei 150 de migranţi, 12 coborâseră până sâmbătă după-amiază de pe Diciotti, vasul pazei de coastă italiene care a salvat migranţii în urmă cu aproape două săptămâni.

Iniţial, autorităţile sanitare ale portului Catania au permis debarcarea din motive de sănătate a 16 persoane – 11 femei şi cinci bărbaţi – cărora li s-a adăugat al şaselea bărbat, bolnav şi el, ridicând totalul la 17 persoane.

Mai mulţi medici şi inspectori ai Ministerului Sănătăţii au urcat în cursul dimineţii al bordul vasului Diciotti pentru a controla starea de sănătate a acestor persoane.

Citește și : Un înalt diplomat american a făcut o vizită în zonele controlate de kurzii sirieni

La Geneva, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a lansat sâmbătă „un apel ţărilor membre ale Uniunii Europene ca să ofere de urgenţă locuri pentru a găzdui” migranţii de pe Diciotti.

La rândul său, justiţia italiană a deschis o anchetă contra lui Matteo Salvini, pentru „sechestrare de persoane, arestări ilegale şi abuz de putere” în acest dosar, au anunţat sâmbătă seară media italiene.