DISTRIBUIȚI

Salvatorii norvegieni nu speră să mai regăsească supravieţuitori în localitatea Gjerdrum, devastată în urmă cu şase zile de o alunecare de teren, au anunţat aceştia marţi, ridicând bilanţul dezastrului la zece morţi, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Deşi nu au fost încă găsite cadavrele a trei persoane, autorităţile au anunţat că aceştia sunt prezumaţi decedaţi.


Citește și : Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

”Nu mai avem speranţă pentru a regăsi persoane în viaţă la locul alunecării de teren”, a declarat un responsabil din cadrul poliţiei, Ida Melbo Oystese, într-o conferinţă de presă.

”Am examinat toate zonele unde este posibil de imaginat ca cineva să fi supravieţuit. Am făcut tot ce era în puterea noastră”, a mai precizat aceasta. Cercetările vor continua pentru regăsirea trupurilor celor trei persoane dispărute.

O aşezare cu aproape 7.000 de locuitori, situată la 25 de kilometri nord-est de Oslo, Gjerdrum a fost locul unde, pe 30 decembrie, la primele ore ale dimineţii, s-a produs o alunecare de teren devastatoare, care a înghiţit nouă clădiri cuprinzând circa 30 de apartamente.

Printre mormanul de resturi, pământ şi zăpadă, echipele de intervenţie au regăsit trupurile a şapte dintre cele zece persoane date dispărute.

Au fost cu toţii identificaţi, iar printre aceştia s-a numărat o fetiţă de doi ani, tatăl acesteia şi, de luni, mama sa, care era însărcinată.

Dezastrul a dus la rănirea a zece persoane şi la evacuarea a peste o mie de persoane, unele dintre acestea primind între timp permisiunea de a reveni la domiciliu.

Citește și : Vaccinul chinezesc poate învinge noile mutaţii ale coronavirusului

Locul dezastrului, o suprafaţă de circa 300×700 de metri, a fost vizitat duminică de regele Harald, vizibil emoţionat, iar miercuri de prim-ministrul Erna Solberg, care a subliniat că alunecarea de teren a fost ”una dintre cele mai grave” pe care a cunoscut-o ţara sa.

Terenul unde s-a produs alunecarea are în componenţă o argilă specifică, prezentă în Norvegia şi Suedia, care devine fluidă şi se poate surpa rapid.