DISTRIBUIȚI
Save the Chldren

Organizaţia neguvernamentală Salvaţi Copiii a atras atenţia miercuri comunităţii internaţionale asupra unei noi crize umanitare în Somalia, unde peste un milion de copii vor suferi de malnutriţie din cauza secetei dacă nu vor fi luate măsuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Ştim ce se va întâmpla. Ştim de asemenea că vor fi copii printre victime dacă nu vom acţiona imediat”, a precizat într-un comunicat directorul Salvaţi Copiii în Somalia, Timothy Bishop.


Citeşte şi: The Times: Theresa May este aşteptată să demisioneze vineri

„Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze şi să lucreze cu autorităţile locale pentru a face astfel încât copiii şi familiile lor să aibă suficientă mâncare”, a adăugat el.

Aproape două milioane de somalezi au nevoie disperată de hrană şi sute de mii de copii suferă deja de malnutriţie din cauza secetei care afectează ţara.

„Dată fiind perioada de secetă care va veni, patru milioane de persoane vor suferi de malnutriţie, dintre care 1,2 milioane de copii sub cinci ani”, a atras atenţia Salvaţi Copiii.

Cercetări efectuate de Salvaţi Copiii în regiunea Puntland, în nord-estul Somaliei, au demonstrat că „doar un copil din patru are suficientă mâncare”.

Absenţa din acest an a ploilor care au loc de obicei în Africa de Est din martie şi până în mai a dus la recolte insuficiente şi la o presiune puternică asupra comunităţilor care depind de creşterea de animale în regiune.

Citeşte şi: Turcia se supune ordinelor venite de la Washington şi renunţă la petrolul iranian

Acest sezon de ploi este al treilea cel mai secetos înregistrat în Somalia din 1981.

„Somalia s-a confruntat deja cu o perioadă de secetă extremă în 2017. A fost declarată stare de urgenţă în urma numărului mare de decese cauzate de malnutriţie. Acum, există riscul unei noi crize umanitare”, a transmis Salvaţi Copiii.

Această criză alimentară s-ar putea extinde dincolo de Somalia. Întregul Corn al Africii riscă să fie afectat de secetă şi de condiţii meteo provocate de schimbările climatice.