DISTRIBUIȚI
Euronews

Fosta ambasadoare franceză Salome Zurabişvili, susţinută de partidul aflat la putere Visul Georgian, este dată câştigătoare în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Georgia, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne efectuate miercuri după închiderea birourilor de vot, informează AFP, potrivit Agerpres.

Salome Zurabişvili ar obţine astfel 55% din sufragii faţă de 45%, cât ar fi acumulat adversarul său, Grigol Vaşadze, candidatul Mişcării Naţionale Unite (de opoziţie), potrivit sondajelor efectuate de institutul american Edison Research.


Citește și : Szijjarto: Pactul ONU privind migraţia contravine intereselor Ungariei

Scrutinul este un test important pentru partidul miliardarului şi ex-premier Bidzina Ivanişvili, aflat la putere din 2012, dar care se confruntă cu o scădere dramatică de popularitate în această mică ţară din Caucazul de sud.

Dacă funcţia de preşedinte a devenit practic simbolică după schimbările constituţionale recente, alegerile prefigurează confruntarea viitoare între Visul Georgian, la putere, şi opoziţie în cadrul legislativelor din 2020.

Este, de asemenea, ultima alegere a preşedintelui georgian prin vot universal.

În cadrul primului tur de scrutin la 28 octombrie, Salome Zurabişvili, fostă diplomată franceză care a fost ambasadoare a Franţei în Georgia pentru câteva luni între 2003 şi 2004, a obţinut (38,64%), clasându-se aproape la egalitate cu Vaşadze (37,73%), ceea ce a fost perceput ca o dezaprobare a partidului aflat la putere.

Primele rezultate oficiale sunt aşteptate în cursul nopţii.

Citește și : Mogherini: Uniunea Europeană este determinată să mențină Acordul Nuclear cu Iranul