DISTRIBUIȚI
Smart Pricer

Un nou cinematograf a fost inaugurat marţi în Srinagar, în Kashmirul administrat de India, pentru prima dată în zeci de ani, după ce cinematografele au fost închise de rebelii separatişti care contestau puterea de la New Delhi la sfârşitul anilor 1980, relatează AFP, potrivit agerpres.

Deschiderea acestui cinematograf este un simbol al dorinţei guvernului de a „instaura pacea” în regiune, a declarat şeful administraţiei indiene din statul Jammu şi Kashmir, Manoj Sinha, la ceremonia de inaugurare în prezenţa reprezentanţilor guvernului şi a serviciile de securitate.


Citește și : Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

„Deschiderea acestui cinematograf reflectă imaginea Kashmirului care se schimbă”, a adăugat el.

Noul cinematograf se va deschide publicului săptămâna viitoare. Administraţia din statul Jammu şi Kashmir a promis că va deschide alte zece cinematografe pe acest teritoriu cu populaţie majoritar musulmană pe care guvernul naţionalist al premierului Narendra Modi l-a plasat sub controlul său direct după decenii de ciocniri între forţele indiene şi insurgenţii separatişti.

Majoritatea cinematografelor au fost închise de organizaţiile separatiste în 1989, anul în care a început o insurecţie împotriva dominaţiei indiene. Insurgenţii au considerat că proiecţiile marilor succese de la Bollywood sunt o intruziune a imperialismului cultural indian în Kashmir.

Sălile de spectacol au fost ulterior ocupate de forţele de securitate care le-au folosit ca centre de detenţie şi interogatorii. Unele sunt încă folosite de soldaţi ca garnizoană.

Încercările de a redeschide cinematografele din Kashmir în anii 1990 şi după aceea au eşuat, prezenţa puternică a forţelor de securitate descurajând publicul.

Cel puţin jumătate de milion de soldaţi indieni sunt staţionaţi permanent în Kashmir.

India acuză în mod constant Pakistanul că sprijină rebeliunea separatistă, acuzaţii respinse de Islamabad.

Citește și : Doneţk şi Lugansk cer anexarea la Rusia

În 2019, guvernul lui Narendra Modi a revocat autonomia parţială a acestui teritoriu cu majoritate musulmană pe care l-a plasat sub controlul său direct şi l-a supus unei represiuni dure. Mii de oameni au fost arestaţi pentru a evita manifestaţiile de protest împotriva acestei măsuri, în timp ce accesul l-a internet a fost blocat luni de zile.

Jurnaliştilor străini li s-a interzis accesul pe acest teritoriu, iar jurnaliştii locali sunt hărţuiţi cu regularitate de poliţie şi forţele de securitate.