DISTRIBUIȚI
Mint

Membrii Sindicatului american UAW au încheiat un acord salarial pe o perioadă de patru ani, negociat cu forcepsul cu General Motors (GM), care pune capăt celei mai îndelungate greve la constructorul de automobile din ultimii 50 de ani, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Odată cu ratificarea acestui contract, greva membrilor UAW s-a încheiat, iar salariaţii pot de-acum să reia munca potrivit consemnelor General Motors”, a anunţat vineri într-un comunicat puternicul sindicat.


Citește și : Guterres denunță ‘încălcări substanţiale’ ale drepturilor omului în timpul protestelor din Irak

UAW urmează să poarte negocieri cu Ford şi Fiat Chrysler.

Acordul prevede o creştere salrială de aproximativ 3% pe an pe durata acestui nou contract de muncă şi plata unei prime în valoare de 11.000 de dolari fiecărui salariat la momentul ratificării noului contract de muncă. Muncitorii interimari urmează să primească 4.500 de dolari.

Constructorul urmează să ”injecteze” 7,7 miliarde de dolari în fabricile sale americane, ceea ce ar urma să creeze 9.000 de locuri de muncă, a conformat GM vineri. În schimb, GM a obţinut unda verde în vederea închiderii anunţate a trei fabrici, în Maryland, Michigan şi Ohio.

Citește și : Proteste sângeroase în Irak. Cel puţin 21 de morți și 1.800 de răniți într-o singură zi

Grupul urmează de asemenea să închidă a patra fabrică, în California, însă UAW a reuşit să salveze fabrica Detroit Hamtramck, căria i s-a atribuit producţia unui pick-up electric şi baterii pentru maşini electrice.

Aflaţi în grevă timp de şase săptămâni, cei aproximativ 50.000 de salariaţi americani sindicalizaţi ai GM cereau creşteri salariale şi îmbunătăţirea situaţiei posturilor ocupate, în urma salvării istorice a grupului de la faliment în 2009 de către administraţia Obama.