DISTRIBUIȚI

Salah Abdeslam, condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul său în atentatele de la 13 noiembrie 2015 din Franţa, nu a atacat în apel sentinţa, a anunţat marţi procurorul general al Parisului, Rémy Heitz, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Niciunul dintre cei 20 de acuzaţi nu a înaintat apel”, a declarat Heitz.


Citeşte şi: Casa Albă spune că Iranul va ajuta Rusia cu drone militare – Black News

„Nici procurorul naţional antiterorism şi nici procurorul general de la Curtea de Apel din Paris nu au atacat în apel decizia”, a precizat el într-un comunicat.

Decizia tribunalului special din Paris „a primit astfel un caracter definitiv şi, prin urmare, nu va exista un proces în apel”.

Termenul limită de zece zile pentru înaintarea apelului a expirat luni la miezul nopţii.

La 29 iunie, la capătul unui proces „istoric” de zece luni, Salah Abdeslam a devenit al cincilea bărbat din Franţa condamnat la pedeapsa cu închisoarea de viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată, cea mai mare sancţiune prevăzută de Codul Penal.

Ceilalţi 19 acuzaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între doi ani de detenţie şi închisoare pe viaţă. Şase, dintre care cinci presupus morţi, au fost judecaţi în absenţă.

În cursul procesului, singurul membru încă în viaţă al comandourilor jihadiste care au făcut 130 de morţi şi sute de răniţi la Paris şi în oraşul apropiat Saint-Denis a afirmat că a vrut să „renunţe” la a-şi declanşa centura explozivă într-un bar parizian în seara atentatului, din „umanitate”.

Vesta explozivă pe care o purta Salah Abdeslam „nu era funcţională”, ceea ce „pune în mod serios sub semnul întrebării” declaraţiile sale privind „renunţarea”, a precizat instanţa în deliberarea sa.

Citeşte şi: Ambasadorul Canadei la Kiev convocat în urma transferului ‘inacceptabil’ al turbinelor – Black News

Tribunalul l-a găsit pe francezul de 32 de ani vinovat ai fi „co-autorul” unei „scene unice de crimă”: Stade de France, terasele pariziene mitraliate şi sala de concerte Bataclan.

Apărarea principală a acuzatului a pledat fără succes împotriva sentinţei, spunând că este „o pedeapsă cu moarte lentă” care urmăreşte „să neutralizeze definitiv un inamic”, şi nu un om care „a evoluat” în cursul audierii.