DISTRIBUIȚI
Yahoo Finance

Ministrul de finanţe britanic Sajid Javid s-a angajat miercuri ca Marea Britanie să ‘întoarcă pagina austerităţii’, anunţând în parlament o majorare a cheltuielilor în serviciile publice şi în infrastructură, dar şi suplimentarea fondurilor pentru punerea în aplicare a Brexit-ului, în timp ce guvernul se pregăteşte pentru posibile alegeri anticipate, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Putem de acum încolo să ne permitem să întoarcem pagina austerităţii’, a declarat Javid în Camera Comunelor, într-o atmosferă tensionată şi pe fondul întreruperilor repetate din partea opoziţiei laburiste.


Citește și : Iranul dă un răgaz Uniunii Europene pentru salvarea acordului nuclear

‘Putem de acum încolo să ne permitem să cheltuim mai mult pentru că economia noastră creşte şi finanţele publice sunt solide’, a adăugat ministrul de finanţe, în pofida unei contracţii a PIB în trimestrul al doilea şi a riscurilor de recesiune din cauza Brexit-ului.

Sajid Javid a promis o creştere cu 13,8 miliarde de lire (15,3 miliarde de euro) a cheltuielilor publice pentru exerciţiul bugetar 2020-2021, mai ales pentru învăţământ şi sănătate (6,2 miliarde), dar şi mai mulţi bani pentru recrutarea a 20.000 de poliţişti şi apărare (2,2 miliarde).

Javid a vorbit şi despre o ‘revoluţie a infrastructurilor’, promiţând o decizie rapidă în ce priveşte foarte costisitoarea linie feroviară de mare viteză HS2, şi investiţii în internet de mare viteză pe tot teritoriul ţării.

În sfârşit, ministrul de finanţe a confirmat că a deblocat 2 miliarde de lire suplimentare pentru Brexit, pentru recrutarea de vameşi, amenajări portuare şi sprijin pentru companii.

Citește și : Ciocnire evitată în ultima clipă între un satelit ESA şi un altul aparţinând SpaceX

Guvernul britanic îşi permite să majoreze cheltuielile bugetare după ce a redus deficitul public, ceea ce îi permite o marjă de manevră.

Ministrul de finanţe a ţinut să sublinieze că va fi respectat angajamentul de menţinere a deficitului public sub 2% din PIB.