DISTRIBUIȚI

Şaisprezece migranţi din cei 150 aflaţi la bordul navei Diciotti a pazei de coastă italiene au primit permisiunea de a debarca în portul Catania, în Sicilia, din cauza îngrijorărilor privind starea lor de sănătate, informează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit mass-media italiene, este vorba despre 11 femei şi 5 bărbaţi, dintre care doi ar putea avea tuberculoză. Autorităţile în domeniul sănătăţii din portul Catania au cerut debarcarea imediată celor 16 migranţi şi au obţinut acordul Ministerului de Interne care a confirmat că pasagerii au părăsit nava.


Citește și : Afganistan: Cel puțin trei morți într-un atac sinucigaș comis în orașul Jalalabad

Paza de coastă italiană a salvat 190 de migranţi pe 16 august în Mediterana. Treisprezece persoane au fost trimise imediat pe insula Lampedusa şi doar 27 de minori au primit permisiunea de debarca în portul Catania, după circa o săptămână petrecută pe mare.
Guvernul italian a interzis navei Diciotti să debarce în Italia migranţii aflaţi la bordul acestei ambarcaţiuni, el cerând ca aceşti migranţi să fie preluaţi de alte state din UE.

Mai mulţi medici şi inspectori ai Ministerului Sănătăţii au urcat sâmbătă dimineaţă la bordul navei Diciotti pentru a verifica starea de sănătate a migranţilor.

Presa italiană a făcut cunoscut faptul că importanţi oficiali ai Ministerului de Interne au fost chestionaţi în acest dosar sâmbătă, la Roma, de un magistrat sicilian.

Luigi Patronaggio, procuror al parchetului din Agrigento, Sicilia, care a lansat o anchetă în acest caz, a chestionat mai mulţi importanţi oficiali din Ministerul de Interne pentru a încerca să înţeleagă lanţul de comandă şi pentru a afla cine a dat ordinul de a interzice debarcarea migranţilor.

Infracţiunile vizate sunt sechestrare de persoane, arestări ilegale şi, probabil, abuz de putere, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și : Zece morţi şi cinci răniţi după explozia unui cazan cu abur într-o zonă rezidenţială din oraşul iranian Mashhad

Ministrul de interne Matteo Salvini a reacţionat însă vineri seara, cerându-i magistratului să-l chestioneze direct pe el.

„El ar trebui să mă chestioneze pe mine, şi să nu caute clarificări din partea oficialilor care îndeplinesc ordinele date de superiorul lor ierarhic, adică de mine”, a spus el la un post de radio.