DISTRIBUIȚI
ABC News

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost transferat joi într-o clinică privată pentru tratament, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ în închisoare, în urma a două greve ale foamei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Un avocat al lui Saakaşvili a spus că echipa care îl apără a fost informată în legătură cu faptul că Mihail Saakaşvili a fost transferat la o clinică în capitala Tbilisi, dar că serviciul penitenciar nu a furnizat niciun fel de informaţii cu privire la starea lui de sănătate.


Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina – Black News

Mihail Saakaşvili, 54 de ani, se află în detenţie din octombrie anul trecut, când s-a întors în Georgia după ani de exil, pentru a participa la o manifestaţie a opoziţiei cu o zi înainte de alegerile locale.

Saakaşvili, care a implementat reforme prooccidentale în timpul preşedinţiei sale de aproape un deceniu, a fost acuzat în contumacie în 2018 de abuz în serviciu în timpul mandatului său, acuzaţie pe care el o respinge ca fiind motivată politic.

Într-un interviu scris acordat Reuters luna trecută, Saakaşvili a spus că are nevoie „urgent de ajutor medical” şi a acuzat rele tratamente în închisoare, acuzaţii pe care autorităţile georgiene le neagă la rândul lor.

Citeşte şi: Berlinul evaluează anunţul Rusiei privind sancţiunile împotriva Gazprom Germania – Black News

Potrivit fostului preşedinte georgian, detenţia sa l-a lăsat cu o „gravă suferinţă neurologică”.

Familia şi susţinătorii lui Saakaşvili au cerut de mai multe ori autorităţilor să permită transferul lui în străinătate, pentru tratament medical.