DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul demisionar libanez Saad Hariri a sosit marţi seară la Cairo, unde va fi primit de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, relatează agerpres .

Hariri s-a aflat la Paris începând de sâmbătă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Emmanuel Macron şi cu alţi oficiali francezi. Franţa, fostă putere colonială, a făcut presiuni asupra lui Saad Hariri pentru a reveni în Liban şi a-şi clarifica poziţia legată de demisie.


Înainte de a merge la Paris, Hariri a stat două săptămâni în Arabia Saudită, de unde şi-a anunţat demisia pe neaşteptate pe 4 noiembrie. Acest anunţ a provocat temeri pe plan internaţional potrivit cărora Libanul este prins în disputa dintre Arabia Saudită şi Iran, după ce Hariri a acuzat Teheranul şi pe aliaţii săi de complot pentru asasinarea sa.

Citește și : Ambasadorul Ucrainei în Serbia își menține poziţia sa în legătură cu afirmațiile făcute recent

Saad Hariri (47 de ani) a anunţat că va participa la o ceremonie de Ziua Independenţei miercuri, 22 noiembrie, la Beirut.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a anunţat în mai multe rânduri că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în ţară.

Anunţul demisiei premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.