DISTRIBUIȚI
Nation Thailand

Cetăţenii japonezi cu drept de vot au început duminică să voteze în scrutinul pentru alegerea guvernatorului capitalei Tokio, alegeri dominate de amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice şi de un nou val de contaminări cu noul coronavirus, informează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 07:00 (sâmbătă 22:00 GMT) în capitala japoneză în care sâmbătă au fost raportate 131 de infectări cu noul coronavirus, cea mai mare creştere zilnică înregistrată în ultimele două luni.


Citește și : Bilanțul pandemiei de Covid-19 în Statele Unite

Aproximativ 11.4 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne.

Printre cei 22 de candidaţi se află şi actuala guvernatoare, Yuriko Koike, în vârstă de 67 de ani. Koike, fost ministru al apărării, este prima femeie aleasă în această funcţie în urmă cu patru ani şi favorita alegerilor din această duminică, potrivit principalelor sondaje de opinie. Politiciană de dreapta cu experienţă şi o abilă comunicatoare, Koike l-a înfruntat pe premierul conservator Shinzo Abe în 2017, când a creat un partid cu prilejul alegerilor parlamentare. Ea s-a remarcat la nivel naţional în ultimele luni prin modul în care a gestionat criza determinată de epidemia de COVID-19, informând sistematic populaţia capitalei despre situaţia la zi, inclusiv în limba engleză, o iniţiativă rară în Japonia, transmite AFP.

Conform dpa, Koike a fost însă şi criticată pentru că a raportat mai puţine cazuri de infectare cu noul coronavirus şi pentru că a ales să nu impună măsuri stricte pentru a evita amânarea organizării Olimpiadei de la Tokio. Numărul cazurilor confirmate a crescut după ce Comitetul Olimpic Internaţional şi organizatorii locali au decis amânarea evenimentului sportiv, care este prevăzut acum să aibă loc pe 23 iulie 2021.

Principalii săi concurenţi, din numărul record de candidaţi înscrişi în cursa electorală, sunt Kenji Utsunomiya, un avocat în vârstă de 73 de ani, susţinut de Partidul Democrat Constituţional (centru-stânga) şi de alte două partide de opoziţie, şi Taro Yamamoto de 45 de ani, fost actor şi fondator al partidului de opoziţie Reiwa Shinsengumi, creat în 2019.

Citește și : 523 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Mexic

Utsunomiya a promis că va consolida sistemul medical al capitalei nipone, suprasolicitat din cauza epidemiei de COVID-19. Yamamoto promite să anuleze Jocurile Olimpice dacă este ales, o promisiune ce răspunde unei reticenţe din ce în ce mai mari din partea japonezilor faţă de Jocurile Olimpice. Utsunomiya a sugerat ca Jocurile să fie anulate dacă experţii consideră că organizarea acestora este dificilă. Un pic peste jumătate din locuitorii metropolei sunt de părere că Jocurile ar trebui fie amânate din nou, fie anulate, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat la sfârşitul lunii iunie.

Rezultatele sondajelor de opinie efectuate la ieşirea din secţiile de votare urmează să fie comunicate la scurt timp după închiderea acestora, la ora locală 20:00 (11:00 GMT).