DISTRIBUIȚI

Libanul şi Israelul, doi vecini oficial în război, au încheiat joi a doua serie de negocieri, sub egida SUA şi ONU, pentru delimitarea frontierei lor maritime şi ridicarea obstacolelor în calea prospectării de hidrocarburi, relatează AFP, scrie agerpres.

Reuniunea delegaţiilor celor două ţări a durat aproape patru ore şi s-a desfăşurat la o bază a FINUL, forţa ONU desfăşurată pentru supravegherea frontierei, în oraşul libanez Naqoura, a transmis agenţia naţională de presă libaneză şi Ministerul israelian al Energiei.


Citește și : Egalitatea de gen mai are mult de aşteptat în Europa

Discuţiile au loc de la lansarea lor în cel mai mare secret, iar foarte puţine informaţii au apărut despre progresele înregistrate.

Într-un comunicat comun, SUA şi trimisul ONU în Liban au calificat totuşi negocierile ca fiind „productive”.

Păstrăm „speranţa că aceste negocieri vor duce la o rezolvare atât de aşteptată. Părţile implicate s-au angajat să continue negocierile luna viitoare”, au declarat cele două surse.

O sursă libaneză apropiată de negocieri a spus că acestea se vor relua la 11 noiembrie.

Un prim ciclu de negocieri a avut loc la 14 octombrie, urmat de o nouă serie miercuri, calificată drept „pozitivă” de o sursă apropiată de acest dosar.

După mai mulţi ani de eforturi americane în culise, cele două ţări au anunţat la 1 octombrie startul acestor negocieri calificate drept „istorice” de către Washington.

Anunţul a fost făcut la câteva săptămâni după normalizarea relaţiilor dintre Israel şi două ţări din Golf: Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Însă Libanul insistă asupra caracterului „tehnic” şi non-politic al discuţiilor.

Contenciosul maritim dintre cei doi vecini vizează o zonă de 860 de km pătraţi. Dosarul hidrocarburilor, în mod special, este unul strategic pentru un Liban aflat în faliment şi care mizează pe aceste prospecţiuni pentru a opri o prăbuşire economică totală.

În 2018, Libanul a semnat primul său contract de explorare petrolieră pentru două blocuri offshore (4 şi 9) cu un consorţiu condus de grupul francez Total şi care include şi companiile Eni (Italia) şi Novotek (Rusia).

Citește și : Au început JIHADUL? Atac cu cuţitul la Consulatu Franţei din Jeddah; Un bărbat înarmat a fost împuşcat la Avignon!

De asemenea, FINUL duce o mediere pentru discuţii separate asupra litigiului privind frontiera terestră.

Generalul Stefano Del Col, comandant al FINUL, a vorbit marţi despre „o ocazie unică de a realiza progrese importante asupra disputelor” privind frontiera terestră.