DISTRIBUIȚI
CNN.com

Un verdict în procesul contra unui veteran american, Michael R. White, arestat anul trecut în Iran, a fost pronunţat, a anunţat luni procurorul oraşului iranian Mashhad, fără să precizeze care este acest verdict, însă a anunţat că acuzaţiile formulate împotriva acestuia vizează securitatea, relatează AFP, scrie News.ro .

”În acest dosar există petenţi privaţi şi publici” şi ”capete de inculpare care ţin de securitate”, a declarat procurorul Gholamali Sadeghi, citat de agenţia iraniană oficială de presă Irna. El a adăugat că detaliile verdictului nu sunt cunoscută încă.


Citește și : SUA: Trump prezintă proiectul de buget, democrații îl contestă

Michael R. White, în vârstă de 46 de ani, un fost militar originar din California, a fost arestat în iulie în Iran, unde se afla într-o vizită la partenera sa, a povestit mama sa, săptămâna aceasta, cotidianului The New York Times (NYT).

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, a recunoscut, la 9 ianuarie, arestarea şi încarcerarea acestui fost militar american, însă a negat că i s-ar fi aplicat rele tratamente.

”Guvernul american a fost informat, în zilele de după arestare, prin intermediul secţiei sale de interese la Teheran”, a scris el pe contul său de Telegram. Bahram Ghassemi respingea, tot atunci, drept informaţii ”false” ceea ce a scris presa americană, potrivit căreia Michael R. White era deţinut în condiţii proaste.

”Dosarul acestei persoane este tratat de către autorităţile competente, iar odată încheiat acest proces, ele vor comunica infomaţiile necesare”, anunţa purtătorul de cuvânt iranian.

Michael R. White a efectuat vizite în Iran în cinci-şase rânduri, pentru a se întâlni cu o iraniană prezentată drept prietena sa, a declarat pentru NYT mama sa, Joanne White.

Ea a anunţat că a cerut Elveţiei – care reprezintă interesele americane în Iran, în absenţa unor relaţii diplomatice între cele două ţări din 1980 – să efectueze o vizită consulară la fiul său.

Citește și : Yemen: 12 copii şi 10 femei, ucişi în bombardamente în ultimele două zile (ONU)

Cel puţin alţi trei cetăţeni americani – dintre care doi de origine iraniană – sunt deţinuţi de către autorităţile Republice islamice.

Relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat brutal anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a anunat retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 şi o reimpunere a unor sancţiuni Teheranului.