DISTRIBUIȚI
Vox/Getty

Preşedintele american Donald Trump l-a destituit pe Joe Maguire din funcţia de director interimar pentru informaţiile naţionale deoarece serviciile coordonate de acesta au făcut declaraţii despre amestecul Rusiei în campania electorală, afirmă joi presa americană, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Conform relatărilor din mass-media, Trump s-a înfuriat când a aflat despre o informare a Comisiei pentru Informaţii Secrete a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. Nu este clar dacă preşedintele s-a opus acestui demers, dar se pare că Shelby Pierson, consilieră a lui Maguire, a afirmat atunci că Rusia se amestecă din nou în campania pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta prin promovarea realegerii lui Trump.


Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Cotidianul New York Times a scris că preşedintele a fost deosebit de enervat de prezenţa lui Adam Schiff. Congresmanul democrat este cel care a condus ancheta Camerei în urma căruia s-a deschis procesul de impeachment (destituire) a lui Trump, sub acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului.

Din postura de interimar, Maguire era considerat favorit pentru numirea permanentă la conducerea comunităţii naţionale de informaţii. Ziarul Washington Post a afirmat că Trump s-a răzgândit când a aflat despre audierea clasificată ca secretă din comisia parlamentară. Potrivit publicaţiei, în timpul unei întrevederi care a avut loc săptămâna trecută în Biroul Oval al Casei Albe, preşedintele i-a reproşat directorului lipsa de loialitate a subordonaţilor acestuia.

Joi seara, Schiff a comentat pe Twitter arătând că se aşteaptă din partea serviciilor secrete să informeze Congresul despre orice ameninţare de amestec din străinătate în alegerile din SUA. Dacă aceste informaţii sunt adevărate şi preşedintele se amestecă, atunci acesta periclitează din nou eforturile de a opri orice amestec din afara ţării, a apreciat congresmanul, adăugând că este ‘exact ceea ce am avertizat că va face’ Trump.

Democratul Bennie Thompson, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că preşedintele neagă de trei ani amestecul străin în alegeri deoarece mândria îl împiedică să accepte că Rusia a intervenit în favoarea sa. Congresmanul consideră că prin concedierea lui Maguire, Trump nu doar că refuză să apere Statele Unite de amestecul din afară, ci chiar încurajează astfel de atacuri.

Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

După ce Senatul cu majoritate republicană l-a achitat în procesul de impeachment, Trump a destituit mai mulţi oficiali, în special din Departamentul Justiţiei, din Consiliul de Securitate Naţională şi de la Pentagon, apreciind că nu îi sunt loiali. Printre alţii, au fost demişi locotenent-colonelul Alex Vindman şi ambasadorul pentru Uniunea Europeană Gordon Sondland, martori în ancheta Camerei Reprezentanţilor, şi John Rood, numărul trei în ierarhia Departamentului Apărării.

Miercuri, Trump l-a desemnat în locul lui Maguire pe Richard Grenell, ambasadorul Statelor Unite în Germania.

AFP reaminteşte că preşedintele a trecut de multe ori şi peste opiniile fostului şef al serviciilor de informaţii Dan Coats, pe care l-a împiedicat să se ocupe de anumite dosare, în special legate de relaţiile cu Rusia.