DISTRIBUIȚI
IBTimes UK

Rwanda şi Uganda au dezminţit vineri informaţii privind existenţa unor acorduri cu Israelul pentru reprimirea migranţilor africani, transmite Reuters.

Israelul anunţase miercuri că va plăti mii de migranţi africani pentru a-i determina să se întoarcă în ţările lor de origine sau în alte state. Cei care vor mai fi găsiţi pe teritoriul israelian după sfârşitul lui martie vor fi închişi, a avertizat guvernul condus de Benjamin Netanyahu, potrivit agerpres .


Israelul nu a precizat unde ar urma să plece refugiaţii, dar organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, printre care Hotline pentru Refugiaţi, au afirmat că Rwanda şi Uganda au mai acceptat în trecut migranţi din Israel.

Citește și : Divergenţe între statele membre permanente ale Consiliului ONU privind situația din Iran

Ministrul de externe de la Kigali, Olivier Nduhungirehe, a scris vineri în reţeaua Twitter că „Rwanda nu are nicio înţelegere cu Israelul privind găzduirea niciuni migrant african”. Omologul său ugandez, Okello Oryem, a declarat agenţiei Reuters că „nu există niciun acord scris şi nicio formă de acord între guvernul Ugandei şi cel al Israelului pentru primirea unor refugiaţi din Israel”.

Reuters observă că majoritatea migranţilor din Israel provin din Eritreea şi Sudan, iar mulţi dintre ei susţin că s-au refugiat din cauza războaielor şi persecuţiilor, precum şi a dificultăţilor economice. Israelul îi tratează pe toţi ca refugiaţi din motive economice, iar unii apărători ai drepturilor omului au acuzat guvernul israelian că procesează lent solicitările de azil.