DISTRIBUIȚI

O delegaţie din Rusia se va deplasa sâmbătă în Turcia pentru discuţii menite să pună capăt ofensivei forţelor guvernamentale siriene şi catastrofei umanitare din regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, a anunţat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, informează Reuters, potrivit agerpres.

Cavusoglu a reiterat că Turcia va face orice este necesar pentru a stăvili tragedia umanitară din Idlib, unde joi forţele siriene susţinute de Rusia au intrat în oraşul strategic Saraqeb în cadrul ofensivei pentru capturarea acestei provincii, ultimul bastion al insurgenţilor.


Citeşte şi: SUA l-au lichidat pe liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică

Luptele au dus deja la strămutarea a jumătate de milion de oameni începând cu decembrie, iar Turcia este îngrijorată că un alt val de refugiaţi s-ar putea îndrepta spre frontierele sale.

Opt militari turci au fost ucişi luni în atacuri ale forţelor guvernamentale siriene în provincia Idlib, unde Ankara a trimis întăriri săptămâna trecută.

Turcia are deja în jur de zece posturi militare de observaţie poziţionate în jurul „zonei de detensionare” convenite în regiune între Ankara, Moscova şi Teheran, însă câteva dintre aceste posturi sunt în prezent înconjurate de forţele siriene, în cadrul ofensivei lor.

Citeşte şi: În timpul bombardamentelor israeliene, antiaeriana siriană a evitat în ultima secundă doborârea unui avion de pasageri

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra, forţele militare turce înfiinţează un nou post militar la est de oraşul Idlib, unde se află deja mai mult de un milion de oameni, dintre care majoritatea s-au refugiat din alte zone ale Siriei.

Moscova şi Teheranul au susţinut regimul preşedintelui Bashar al-Assad în cei aproape nouă ani de conflict armat din Siria, în timp ce Ankara a sprijinit grupări insurgente care au încercat să doboare regimul Assad.