DISTRIBUIȚI

Statele Unite intenţionează să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) nu din cauza Rusiei (pe care o acuză de încălcarea tratatului), ci pentru că documentul le împiedică să domine în sfera militară, a declarat luni ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, potrivit agerpres.

‘Dacă SUA se vor retrage într-adevăr din INF, ne vom putea convinge foarte repede că nu au procedat astfel nu din cauza vreunui comportament ilegal din partea Rusiei, ci strict pentru că SUA au nevoie de aceste sisteme pentru a-şi menţine superioritatea militară sau pentru a o obţine în diferite regiuni ale lumii’, a afirmat Riabkov, răspunzând la o întrebare adresată de reporterul agenţiei ruse de presă citate.


Citeşte şi: Rusia nu renunţă la Insulele Kurile

‘Tratatul INF împiedică SUA să domine în sfera militară’ şi ele vor să-l abandoneze din acest motiv şi ‘nu pentru că cineva acţionează diferit decât este prevăzut în tratat’, a insistat ministrul rus.

Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentului, Andrea Thompson, a declarat, la 15 noiembrie, că administraţia SUA nu s-a decis încă definitiv dacă ar trebui sau nu să părăsească Tratatul INF.

Preşedintele american Donald Trump a declarat la 20 octombrie, apoi la 22 octombrie a anunţat public decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF încheiat în 1987 cu Rusia, la finalul Războiului Rece. Cu toate acestea, Washingtonul încă nu a transmis Moscovei o notificare oficială în acest sens, notează TASS.

Citeşte şi: Lider al unui cartel mexican de droguri, MORT în închisoare

SUA acuză Rusia de dezvoltarea unei noi rachete de croazieră cu lansare terestră, de tipul 9M729 sau SSC-8 (în codificarea NATO), ceea ce ar încălca prevederile tratatului. La rândul ei, Moscova acuză SUA că elementele scutului antirachetă instalate de Washington în Europa ar putea fi adaptate pentru lansarea de rachete cu rază medie de acţiune împotriva Rusiei.

Tratatul INF, semnat în 1987 de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan, interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 km.