DISTRIBUIȚI

Rusia consideră că plângerile SUA privind o presupusă încălcare de către Moscova a tratatului „Cer deschis” sunt fără fundament, a declarat un oficial rus, informează miercuri agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

„În ceea ce priveşte afirmaţiile împotriva noastră, le considerăm nerezonabile. De fapt, acordul este foarte complex, iar dispoziţiile sale nu pot fi întotdeauna interpretate direct, de aceea este necesar să se caute compromisuri şi soluţii”, a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armelor din cadrul MAE rus, citat de agenţia de presă Sputnik.


Citeşte şi: Reglare de conturi între cartelurile traficanţilor de droguri din Mexic. Cel puţin 14 oameni au fost ucişi

Potrivit lui Ulianov, marţi a avut loc o reuniune plenară a comisiei privind tratatul ‘Cer deschis’ la Viena, unde au fost introduse oficial şi anunţate de responsabili americani o serie de restricţii impuse zborurilor ruseşti de observare deasupra Statelor Unite, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Moscova nu exclude măsuri de retorsiune dacă Washingtonul impune restricţii zborurilor de observare ruseşti deasupra Statelor Unite, a notat Ulianov.

Potrivit Statelor Unite, Kremlinul a impus restricţii zborurilor deasupra Kaliningradului, exclava rusă de la Marea Baltică, încălcând astfel tratatul ‘Cer deschis’.

Tratatul este una dintre măsurile majore de consolidare a încrederii şi de control al armelor în Europa după Războiul Rece. El a stabilit un sistem de zboruri de observare deasupra statelor ce fac parte din acord pentru a colecta informaţii despre forţele lor militare şi activităţile lor.

Tratatul a intrat în vigoare în 2002 şi din el fac parte în prezent 34 de state, inclusiv Rusia, Statele Unite şi alţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).