DISTRIBUIȚI
A still image from video released by the Russian Defence Ministry shows what it said to be frigate 'Admiral of the Fleet of the Soviet Union Gorshkov' during an exercise in the Atlantic Ocean, in an image taken from video released January 25, 2023. Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. WATERMARK FROM SOURCE.

Fregata rusă „Admiral Gorşkov” a efectuat un exerciţiu pentru a se antrena în lansarea de rachete hipersonice în partea de vest a Oceanului Atlantic cu ajutorul unei simulări pe calculator, a informat miercuri Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Echipajul fregatei a simulat lansarea unei rachete Zircon asupra unei ţinte maritime care a imitat o navă inamică şi care s-a aflat la o distanţă de peste 900 de kilometri, a precizat ministerul condus de Serghei Şoigu.


Citeşte şi: Phenianul este IZOLAT din cauza unei ‘boli respiratorii’

În cursul antrenamentului, „echipajul de luptă al fregatei a demonstrat un nivel ridicat de coordonare a acţiunilor”, se menţionează în text.

Rachetele Zircon au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă contracararea lor.

În comunicatul Ministerului rus al Apărării nu se pecizează dacă fregata a lansat în realitate vreo rachetă, notează Reuters.

Fregata „Admiral Gorşkov” intenţionează de asemenea să efectueze în luna februarie o serie de exerciţii comune în largul coastelor Africii de Sud cu forţele navale ale acestei ţări şi cu cele ale Chinei.

Citeşte şi: Pentagonul are capacitatea de a riposta la ameninţări în pofida unui deficit de stocuri – Black News

Tensiunile dintre Occident şi Rusia au atins cel mai înalt punct din ultimele decenii din cauza conflictului în Ucraina, declanşat de Moscova în februarie trecut.

Oficialii ruşi au sugerat în repetate rânduri că Rusia ar putea recurge la arsenalul său nuclear – cel mai mare din lume – dacă se va simţi ameninţată de sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, conform Reuters.