DISTRIBUIȚI
infowars.com

Statele Unite şi Rusia au avut un schimb de opinii pentru a menţine zona de „dezescaladare” în valea Eufratului în Siria unde operează armatele lor împotriva grupării Stat Islamic (SI), după un incident imputat Rusiei, a afirmat duminică şeful statului-major american, generalul Joe Dunford, citat de AFP. 

„Am vorbit cu generalul Gherasimov (şeful statului-major rus) sâmbătă seară”, iar secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat despre acelaşi subiect cu omologul său rus, Serghei Lavrov, le-a declarat generalul Dunford jurnaliştilor prezenţi în avionul cu care se întorcea de la Tirana, unde a participat la o reuniune NATO.


Forţe siriene antijihadiste susţinute de Statele Unite au acuzat sâmbătă aviaţia rusă că le-au bombardat în estul Siriei, un incident dezminţit de Moscova, dar confirmat de coaliţia internaţională condusă de Washington.

„Ruşii efectuau o operaţiune la Deir ez-Zor şi, după cum au spus ei, combatanţi ai SI au scăpat din Deir ez-Zor şi au trecut la est de Fluviul Eufrat”, a explicat şeful statului-major american. „I-au urmărit la est de Eufrat, cu avioane ale forţelor ruse şi ale regimului sirian. Ei susţin că au bombardat la est de Eufrat, dar unele lovituri au căzut suficient de aproape pentru a răni membri ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) pe care le sprijinim”, a continuat el.

„Am avut contacte la toate nivelurile pentru a restabili Eufratul ca zonă de dezescaladare”, a explicat generalul Dunford, exprimându-şi regretul că acest incident reprezintă un „eşec” pentru dezescaladare.

În estul Siriei, două ofensive distincte sunt în curs în prezent pentru a alunga gruparea SI din Deir ez-Zor, ultima provincie pe care o deţin majoritar sub control.

Forţele proregim susţinute de Rusia se concentrează asupra oraşului Deir ez-Zor, în vestul provinciei, în timp ce FDS sprijinite de aviaţia coaliţiei internaţionale avansează în estul provinciei.

„Situaţia din această zonă este cum nu se putea mai complexă”, a recunoscut şeful statului-major american. „Dezescaladarea este mai dificilă în prezent decât în urmă cu câteva luni. Din acest motiv ne străduim din greu pentru a restabili cadrul dezescaladării”, a mai spus el.

Generalul Joe Dunford nu a precizat dacă partea rusă şi-a luat vreun angajament şi a admis că „nu au fost rezolvate toate problemele”.