DISTRIBUIȚI

Rusia a dezminţit miercuri acuzaţia Ucrainei că forţe ruse au atacat oraşul Umani, vizitat în fiecare an de zeci de mii de evrei hasidici, difuzând la rândul ei imagini care arată, potrivit ei, militari ucraineni încărcându-şi armele în apropierea unei sinagogi din oraş, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus deputaţilor israelieni pe 20 martie că Rusia a atacat acest oraş în februarie, chiar în prima zi a invaziei, potrivit unei transcrieri a discursului lui Zelenski difuzată de The Times of Israel.


Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

„Vreau să subliniez că forţele armate ruse nu atacă ţinte civile în cadrul operaţiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konaşenkov referitor la remarcile preşedintelui ucrainean.

Rusia, a adăugat el, nu a lovit nicio clădire religioasă sau alte locuri de cult publice.

Zeci de mii de evrei hasidici vin în fiecare an la Umani de Anul nou evreiesc pentru a vizita mormântul rabinului Nahman din Braţlav, mort în 1810, care a dat avânt mişcării hasidice.

Purtătorul de cuvânt rus a prezentat şi o serie de imagini datate 21 martie arătând ceea ce par a fi trupe ucrainene încărcându-şi armele în apropierea unei sinagogi din Umani, imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată independent de Reuters.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

Potrivit lui Konaşenkov, Rusia a atacat cu rachete depozite de combustibil din estul Ucrainei şi a folosit rachete tactice pentru a distruge două importante arsenale de rachete din aceeaşi parte a ţării.

„Rachete aer-sol de înaltă precizie au distrus depozite de combustibil de mari dimensiuni din districtele Starokonstantinov şi Hmelniţki, care furnizau combustibil vehiculelor blindate ucrainene din Donbas”, a precizat purtătorul de cuvânt rus.