DISTRIBUIȚI
Telegraf

Ruşii au început să voteze sâmbătă seara în Extremul Orient, în cadrul unui scrutin în care Vladimir Putin este sigur că va obţine al patrulea mandat la Kremlin, scrie The Associated Press, potrivit news.ro .

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora locală 8.00 (sâmbătă, 22.00, ora României) în regiunile Ciukotka şi Kamciatka şi se vor închide duminică la ora locală 20.00 (20.00, ora României) în enclava Kaliningrad.


Citește și : Alegătorii ruși denunță presiuni din partea angajatorilor să voteze duminică

În contextul în care Putin este sigur că va obţine o victorie, autorităţile depun eforturi să scoată lumea la vot, pentru a-i asigura o legitimitate mai mare. Unii muncitori ruşi au denunţat presiuni intense la care sunt supuşi de angajatori să demonstreze că au votat.

Evgheni Roizman, primarul din Ekaterinburg, al patrulea cel mai important oraş rus, a declarat că oficiali locali şi angajaţi ai statului au primit ordine ”de sus” să se asigure că prezenţa la urne este de peste 60%.

Folosesc totul, şcoli, grădiniţe, spitale – bătălia pentru prezenţa (la vot) este fără precedent”, a declarat Roizman, unul dintre extrem de puţinii reprezentanţi ai opoziţiei în funcţii alese importante.

O doctoriţă de la un spital din Ekaterinburg a prezentat AP un tip de presiune menit să scoată oamenii la vot.

Doctoriţa, care s- prezentat drept Ekaterina, de teama unor repercusiuni, a declarat că atât ea cât şi colegii său au fost îndemnaţi să completeze formulare care cer detalii nu doar cu privire la locul unde îşi exprimă opţiunea, cât şi numele şi datele a doi ”aliaţi” pe care i-au convins să voteze.

”Nu ai ce să comentezi”, a declarat ea sâmbătă, într-o cafenea. ”Oamenii s-au indignat la început, au spus «ei ne încalcă drepturile», dar ce poţi să faci?”.

Ekaterina a declarat că nu ştie ce va face cu buletinul de vot şi că se gândeşte că ar putea scrie pe el ”Putin este un cretin”. Însă ea crede că dacă nu se va prezenta la vot îi este în pericol locul de muncă, iar şeful ei, pe care-l place, va ieşi într-o lumină proastă.

Ea subliniază că nu s-ar duce să voteze dacă nu ar fi obligată.

”Ce rost are? Ştim deja rezultatul. Este doar un circ”, a declarat ea.

Citește și : Germania : Proteste ale kurzilor la Hanovra împotriva ofensivei Turciei din Afrin