DISTRIBUIȚI

Rusia a avertizat luni împotriva oricărei ‘ingerinţe străine’ în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei unde autorităţile se confruntă cu manifestaţii de o amploare considerată istorică împotriva puterii comuniste, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Considerăm drept inacceptabilă orice fel de ingerinţă străină în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar putea favoriza destabilizarea situaţiei în insulă’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.


Citeşte şi: Epidemiile GEMENE din Haiti, violența și coronavirusul, deschid ‘faza critică’ după asasinarea președintelui

‘Suntem convinşi că autorităţile cubaneze iau toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice în interesul cetăţenilor ţării’, afirmă diplomaţia rusă, adăugând că Moscova ‘urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Cuba şi din jurul acesteia’.

Prinşi cu garda jos de manifestaţiile spontane care au izbucnit în diferite oraşe din ţară, cu încăierări de stradă în special la Havana, autorităţile cubaneze s-au declarat pregătite să apere revoluţia ‘indiferent de preţ’.

SUA şi-au exprimat sprijinul pentru protestatari şi au avertizat împotriva oricărei recurgeri la violenţă împotriva ‘manifestanţilor paşnici’.

Citește și: Partidul lui Maia Sandu a câștigat categoric alegerile din Republica Moldova

Relaţiile diplomatice între Cuba şi SUA, după o scurtă reconciliere între 2014 şi 2016, s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump, care a înăsprit embargoul în vigoare din 1962, denunţând încălcări ale drepturilor omului şi sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro în Venezuela.

Rusia este unul din principalii aliaţi ai autorităţilor cubaneze încă din perioada sovietică, notează AFP.