DISTRIBUIȚI

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat miercuri Statele Unite că au distrus baza legală a tratatului Noul START privind controlul armamentului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Reprezentantul preşedinţiei de la Moscova a susţinut că tratatul rămâne „foarte important” pentru Rusia, în ciuda situaţiei actuale.


Citeşte şi: GREVĂ masivă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari din UK – Black News

Peskov a reacţionat astfel la acuzaţia de marţi din partea SUA, conform căreia Rusia nu respectă tratatul prin refuzul de a permite inspectarea activităţilor de pe teritoriul său.

Reuters reaminteşte că Noul START este ultimul pilon al controlului reciproc al armamentelor de către cele două mari puteri, după sfârşitul războiului rece.

Tot miercuri, Moscova a salutat oferta unei companii ruse de a plăti recompense militarilor care distrug tancuri occidentale în Ucraina. Peskov a apreciat că încurajarea suplimentară va stimula forţele ruse să obţină victoria. El a susţinut că ruşii vor „arde” orice tanc adus din Occident pentru forţele ucrainene.

Compania Fores a oferit săptămâna aceasta cinci milioane de ruble (circa 72.000 de dolari) primilor soldaţi care reuşesc să distrugă sau să captureze un blindat Abrams, produs în SUA, sau unul Leopard 2, de fabricaţie germană.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că gestul respectiv „dovedeşte unitatea şi dorinţa tuturor de a contribui cu tot ce pot, într-un fel sau altul, direct sau indirect, la atingerea obiectivelor operaţiunii militare speciale”. „Cât priveşte tancurile respective, am spus deja că vor arde. Cu astfel de stimulente, cred că vor fi şi mai mulţi entuziaşti”, a adăugat el.

Citeşte şi: Risc SPORIT de atac terorist la Istanbul! Consulatul german a fost ÎNCHIS! – Black News

Tancurile occidentale, mult mai avansate decât toate modelele folosite până acum de Ucraina sau de Rusia, vor sosi însă probabil pe fronturile ucrainene abia peste câteva luni, apreciază Reuters.

AFP consemnează şi o altă declaraţie a lui Peskov. Acesta a spus că eventuala livrare către Ucraina a unor rachete cu rază mai lungă de acţiune nu va schimba „cursul evenimentului”, iar Rusia îşi va continua cu orice preţ ofensiva numită oficial la Moscova „operaţiune militară specială”. Oficialul preşedinţiei a avertizat însă că rachetele care pot lovi la 150 de km vor duce la o creştere a tensiunilor şi la escaladarea conflictului. „Ştim, asta ar însemna pentru noi eforturi suplimentare”, a recunoscut el.