DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Doi bărbaţi capturaţi în Siria şi care apar într-o înregistrare video a grupării Stat Islamic (SI), ce îi prezintă drept militari ruşi, au fost identificaţi miercuri de către organizaţiile lor paramilitare, relatează AFP, potrivit agerpres. 

”Gruparea teroristă SI a difuzat o înregistrare video care arată doi cetăţeni ruşi capturaţi. Unul dintre ei este camaradul nostru (…) Grigori Ţurkanu”, a indicat într-un comunicat o asociaţie a foştilor combatanţi ruşi, Boievoie Bratstvo.


”Sperăm că el şi camaradul său sunt în viaţă”, adaugă comunicatul asociaţiei, condusă de către un fost general, Boris Gromov, cunoscut pentru faptul că s-a remarcat în timpul războiului sovietic din Afganistan (1979-1989).

Citește și: Londra. Polițiștii au detonat un pachet suspect într-o stație de metrou – VIDEO

În înregistrare, difuzată de agenţia de propagandă a Statului Islamic, Amaq, şi citată de Centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste, SITE, gruparea îi prezintă pe cei doi bărbaţi ca fiind ”soldaţi ruşi” capturaţi recent în provincia siriană Deir Ezzor (est).

Ministerul rus al Apărării a dezminţit însă că soldaţi ruşi au fost capturaţi pe teritoriul sirian.

Cel de-al doilea bărbat din înregistrare este ”cazacul nostru Roman Zabolotnâi”, a declarat pentru AFP Liubov Bondar, purtător de cuvânt a Organizaţiei paramilitare de cazaci ruşi, cu sediul în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei. Potrivit sursei, Zabolotnâi este un bucătar care a lucrat ”în mai multe cafenele şi restaurante în regiunea Rostov”.

Citește și: Accident GRAV în Belgia. Opt români sunt grav răniți – FOTO

Potrivit unei serii de anchete publicate de site-ul de informaţii Fontanka.ru, numeroşi mercenari ruşi, în principal foşti militari, sunt desfăşuraţi în Siria, îndeosebi prin intermediul unei societăţi militare private, cunoscută sub denumirea ”Grupul Wagner”.

Ţurkanu, fost membru al trupelor aeropurtate, a mers de mai multe ori în Siria cu ”Grupul Wagner”, a declarat miercuri fratele său, Roman Ţurkanu, site-ului de informaţii BFM.

Rusia acţionează militar în Siria din septembrie 2015, în sprijinul armatei lui Bashar Al-Assad şi împotriva grupărilor jihadiste.