DISTRIBUIȚI

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ruşii au fost constrânşi să se retragă de pe Insula Şerpilor, teritoriu ‘strategic’ în Marea Neagră, întrucât ‘nu au mai putut să reziste focului artileriei noastre’, salutând această victorie a armatei ucrainene, potrivit Ukrinform şi AFP, potrivit agerpres

‘Vreau să le mulţumesc apărătorilor regiunii Odesa care au făcut maximum pentru eliberarea acestui teritoriu de importanţă strategică’, a afirmat Zalujnîi pe contul său de Telegram.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

‘Incapabili să reziste focului artileriei noastre, rachetelor noastre şi atacurilor noastre aeriene, ocupanţii au părăsit Insula Şerpilor’, şi-a exprimat el satisfacţia, însoţindu-şi mesajul cu un videoclip care arată momentul cu loviturile asupra insulei.

‘Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă!’, a salutat pe Twitter Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Armata rusă şi-a anunţat anterior retragerea din Insula Şerpilor, pretinzând că a făcut-o ‘în semn de bunăvoinţă’, după ce şi-ar fi ‘îndeplinit obiectivele stabilite’ acolo, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Acest gest ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, argumentase Konaşenkov.

Comandamentul de operaţiuni Sud al armatei ucrainene indicase la rândul său că ‘inamicul (rus) şi-a luat tălpăşiţa cu două vedete’, lăsând insula ‘în flăcări’, unde ‘se aud în continuare explozii’.

Faptul că trupele ruse au părăsit în grabă Insula Şerpilor este o ‘victorie uriaşă’ pentru armata ucraineană, a apreciat ministrul ucrainean de interne Vadim Denisenko, citat de Ukrinform.

El a spus că ruşii încercau să facă din această fâşie de uscat un fel de stâncă-portavion pe care să instaleze sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea controla toată această parte a Mării Negre.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

În acelaşi timpul, ministrul ucrainean nu a exclus ca forţele ruse să încerce să revină pe Insula Şerpilor. ‘Vor întreprinde astfel de încercări, sunt sigur de asta. Vor încerca să facă ceva, dar acum noi am arătat că ei nu au apărare antiaeriană acolo, nu au posibilitatea de a se apropia efectiv cu navele lor (de insulă). Prin urmare, sper să nu reuşească. Dar cu siguranţă vor mai face încercări’, a spus Denisenko.