DISTRIBUIȚI
WordPress.com

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că avariile de la conductele Nord Stream care au determinat scurgeri de gaz în largul coastelor daneze şi suedeze s-au produs într-o zonă „aflată complet sub controlul” agenţiilor de informaţii americane, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a declarat într-o emisiune online pro-Kremlin că Washingtonul are „control deplin” asupra apelor din largul coastelor Danemarcei şi Suediei unde au fost detectate patru scurgeri de gaz pe traseul conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, ce traversează Marea Baltică, între Rusia şi Germania.


Citeşte şi: Diferitele ipoteze ale sabotajului gazoductelor Nord Stream (AFP) – Black News

„S-a întâmplat în zonele comerciale şi economice ale Danemarcei şi Suediei. Acestea sunt ţări NATO-centrice”, a declarat joi Zaharova pentru Soloviev Live.

„Sunt ţări care sunt complet controlate de serviciile de informaţii ale SUA”, a adăugat ea.

Ea nu a furnizat dovezi privind controlul SUA asupra Suediei şi Danemarcei, menţionează Reuters, amintind şi că Rusia critică frecvent influenţa şi sprijinul militar american pentru Europa.

Danemarca este membră a NATO, iar Suedia este pe cale să devină, după ce a renunţat la politica sa istorică de nealiniere, în urma invaziei ruse din Ucraina.

Citeşte şi: Guvernul german aprobă prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe bază de cărbune până în 31 martie 2024 – Black News

UE a afirmat că suspectează un act de sabotaj şi a promis un răspuns „robust” la orice avariere intenţionată a infrastructurii sale energetice.

Deşi niciuna dintre conductele avariate nu era în funcţiune în momentul presupusului sabotaj, ele erau încărcate cu gaz, care continuă să se scurgă în Marea Baltică.