DISTRIBUIȚI

Serviciile speciale ruse ar pregăti „provocări” împotriva militarilor ruşi dislocaţi în regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, cu scopul de a acuza Ucraina, relatează Reuters, Ukrinform, Unian şi Ukrainska Pravda, potrivit agerpres.

Aceste „provocări” ar viza depozitele de artilerie ale forţelor ruse din Transnistria, menţionează Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării într-un comunicat postat pe pagina sa oficială de pe Facebook.


Citeşte şi: Marea Britanie este ‘mai aproape de sfârșitul pandemiei de Covid decât orice țară din emisfera nordică’ – Black News

„Conform Serviciului de informaţii militare, la 13 ianuarie, Brigada a III-a autonomă motorizată din cadrul forţelor armate din regiunea transnistreană a fost reunită în cadrul unei şedinţe de lucru, în cursul căreia personalul a fost informat că se aşteaptă provocări din partea Ucrainei în zona localităţii Cobasna, unde se află depozitele de muniţie de artilerie ale Grupului Operativ de Trupe Ruse” (GOTR), se menţionează în comunicatul oficial al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

Cu toate acestea, nu există un ordin de punere în alertă de pregătire de luptă a acestei brigăzi, dar i s-a pus în vedere să aibă toate efectivele pregătite, ca „în caz de urgenţă” să poată acţiona pentru a îndeplini sarcinile ce îi vor fi atribuite.

„Conform situaţiei de la ora actuală, concediile şi permisiile nu au fost anulate, dar comandanţilor li s-a ordonat să aducă la cunoştinţa subordonaţilor necesitatea de a ajunge la unitatea militară în cazul unui anumit semnal”, se mai arată în comunicat.

Jack Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, citând serviciile de informaţii ale SUA, a declarat joi că Rusia ar putea „fabrica” premisele pentru o invazie în Ucraina.

„Rusia are în vedere pregătirea premiselor pentru o invazie, inclusiv prin subversiune şi operaţiuni informative, pentru a acuza Ucraina de pregătirea un atac împotriva forţelor proruse din estul Ucrainei”, a spus el.

Sullivan a promis că va oferi informaţii suplimentare cu privire la acest scenariu în următoarele 24 de ore.

Oficialul american a asigurat că SUA, aliaţii şi partenerii lor sunt pregătiţi pentru orice fel de scenariu.

De la începutul acestei săptămâni, o comisie a Armatei a 8-a din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse a început o verificare pe scară largă a pregătirii de luptă şi de mobilizare a corpurilor de armată 1 (Doneţk) şi 2 (Lugansk).

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii, a căror pază este asigurată de trupele ruse din Transnistria.

Citeşte şi: OMS recomandă două noi tratamente împotriva COVID-19 – Black News

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu promisese Chişinăului în vara anului 2019 că Rusia va evacua cele peste 20.000 de tone de muniţii din depozitele de la Cobasna, ceea ce până în prezent nu s-a realizat.

Ucraina a fost vizată vineri de un atac cibernetic major, prin care cetăţenii săi au primit un avertisment „să le fie frică şi să se aştepte la ceea ce este mai rău”.

Rusia, care a concentrat peste 100.000 de militari la graniţa ucraineană, a difuzat în acelaşi timp la televiziune imagini cu desfăşurarea unor forţe suplimentare în cadrul unui exerciţiu.