DISTRIBUIȚI

După lansarea rublei digitale la începutul anului viitor, Rusia intenţionează să folosească moneda în tranzacţiile cu China, pentru a reduce hegemonia financiară globală a SUA, a declarat un parlamentar rus, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Rusia, ca multe ţări, a dezvoltat în ultimii ani o monedă digitală, pentru a-şi moderniza sistemul financiar, a accelera plăţile şi a preveni sporirea influenţei criptomonedelor.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Deja Banca Centrală efectuează teste cu rubla digitală, într-un moment în care sancţiunile contra Moscovei, din cauza invadării Ucrainei, au redus semnificativ accesul Rusiei la o mare parte din infrastructura financiară globală.

În acest context, Rusia caută mijloace alternative de a efectua tranzacţii, a declarat Anatoly Aksakov, şeful Comitetului financiar din Camera Inferioară a Parlamentului rus.

„Subiectul activelor financiare digitale, a rublei digitale şi a criptomonedelor se intensifică în prezent în societate, deoarece statele occidentale impun sancţiuni şi creează probleme în domeniul transferurilor bancare, inclusiv în tranzacţiile internaţionale”, a afirmat Aksakov.

Acesta a adăugat că direcţia digitală este cheia, deoarece fluxurile financiare pot ocoli sistemele controlate de ţările neprietenoase.

Următorul pas pentru rubla digitală va fi lansarea ei în tranzacţiile cu China, care deja testează yuanul digital.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

„Dacă lansăm rubla digitală, atunci alte ţări vor începe să folosească în mod activ moneda digitală, iar controlul Americii asupra sistemului financiar mondial se va încheia efectiv”, a declarat parlamentarul rus.

Unii experţi ai băncii centrale sugerează că noile tehnologii vor permite ţărilor să facă tranzacţii direct una cu alta, făcându-le mai puţin dependente de canalele de plată occidentale, cum ar fi sistemul global de plăţi SWIFT, în condiţiile în care multe bănci ruseşti au pierdut accesul la acest sistem din cauza sancţiunilor.