DISTRIBUIȚI

Compania rusă de stat pentru energie atomică, Rosatom, sprijină ideea instituirii unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), aşa cum a propus Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dar numai în condiţiile stabilite de Rusia, relatează dpa, potrivit agerpres

‘Noi credem că avem nevoie de ea (zona de securitate). Parametrii ei sunt clari şi am avut o discuţie cu şeful AIEA, Rafael Grossi’, în acest sens, a declarat pentru agenţia de presă rusă Interfax Aleksei Lihaciov, şeful Rosatom, la o zi după consultările cu şeful AIEA la Istanbul. În conferinţa de presă de joi, Lihaciov şi-a expus propunerile cu privire la modul în care ar funcţiona această zonă de securitate, care prevăd între altele ca Ucrainei să nu i se mai permită să tragă asupra zonei sau să încerce să o recupereze.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

‘În schimb, Rusia nu va avea amplasate arme ofensive sau trupe (pe teritoriul uzinei), ci doar mijloace de protecţie fizică şi monitorizare a centralei’, a afirmat Lihaciov. El a adăugat că toate liniile electrice din jurul centralei nucleare au fost avariate şi că oprirea reactorului (în funcţiune) ar oferi doar o ‘siguranţă relativă’.

Propunerea şefului AIEA, Rafael Grossi, este că niciuna dintre părţi nu trebuie să tragă asupra centralei şi ca niciun fel de arme să nu fie amplasate acolo pentru a exclude un atac asupra ei, conform unor diplomaţi de la sediul organizaţiei din Viena. Demilitarizarea din jurul centralei nucleare din Zaporojie – cea mai mare din Europa – ar fi un obiectiv greu de realizat şi, din acest motiv, nu se regăseşte în planul lui Grossi, conform acestora.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente care au loc cu regularitate în perimetrul centralei din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din martie, şi pe care Rusia şi-a însuşit-o după anexarea acestei regiuni din sudul Ucrainei, împreună cu Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei).

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului