DISTRIBUIȚI

Compania rusă de energie nucleară Rosatom a declarat luni că sectorul energetic ar trebui să fie în afara politicii, după ce Ucraina a anunţat duminică sancţiuni împotriva acesteia, relatează EFE, potrivit agerpres.

„Convingerea noastră este că energia nucleară trebuie să fie în afara situaţiei politice”, susţine Rosatom într-un comunicat publicat de agenţiile de presă ruse.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Turcia! Cel puţin 284 de oameni au murit – VIDEO – Black News

Compania mai susţine că lucrează „peste tot în lume într-un mod transparent, în interesul clienţilor şi partenerilor săi, cu respectarea strictă a obligaţiilor internaţionale şi a legislaţiilor naţionale”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că sancţiunile adoptate de către guvernul de la Kiev împotriva sectorului energetic nuclear rus au ca scop sprijinirea eforturilor de „extindere a sancţiunilor globale la această zonă a maşinăriei ruseşti de agresiune”.

„Rusia este singurul stat din lume care le permite militarilor săi să tragă asupra centralelor nucleare şi să le utilizeze ca paravan pentru atacurile lor”, a declarat preşedintele ucrainean duminică seara în mesajul său zilnic adresat naţiunii.

El a denunţat de asemenea faptul că, de multe ori, traiectoria rachetelor lansate de Rusia împotriva Ucrainei trece pe deasupra instalaţiilor nucleare ucrainene.

„Statul terorist utilizează sectorul energetic nuclear ca unul dintre elementele expansiunii sale externe pentru a pune presiune pe alte ţări, pentru a ameninţa suveranitatea altor state”, mai susţine Zelenski.

Practic, de la declanşarea campaniei sale militare împotriva Ucrainei, cu aproape un an în urmă, Rusia a preluat controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, încorporând-o în infrastructura sa energetică.

Uzina, situată în sudul Ucrainei, se află aproape de linia frontului, provocând serioase îngrijorări cu privire la siguranţa reactoarelor sale nucleare.

Citeşte şi: Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii ’70 – Black News

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) desfăşoară consultări cu Rusia cu privire la stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie, dar, după cum a recunoscut săptămâna trecută ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, „procesul de negociere nu este simplu”.

Regiunea ucraineană Zaporojie, precum şi Herson (sud), Lugansk şi Doneţk (est) au fost anexate ilegal la 30 septembrie de către Rusia în cadrul invaziei sale în Ucraina, de la declanşarea căreia se va împlini un an la 24 februarie.