DISTRIBUIȚI
Sputnik

Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia a sesizat vineri justiţia pentru a cere blocarea aplicaţiei de mesagerie Telegram, care a refuzat să furnizeze serviciilor de securitate ruse (FSB) cheile de decriptare care să permită citirea mesajelor utilizatorilor, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunţat că a lansat o procedură pe lângă un tribunal din Moscova pentru a cere „limitarea accesului” la Telegram, aplicaţie de mesagerie criptată fondată de rusul Pavel Durov şi care este creditată cu un înalt nivel de confidenţialitate a mesajelor.


Citeşte şi: Fostul preşedinte brazilian este trimis la închisoare

La 20 martie, Roskomnadzor a dat un termen de 15 zile aplicaţiei Telegram pentru a-i furniza cheile de decriptare.

„Ameninţările cu blocarea Telegram dacă aceasta nu furnizează datele personale ale utilizatorilor săi nu vor da rezultate. Telegram îşi va apăra libertatea şi confidenţialitatea”, a reacţionat Pavel Durov pe Twitter.

Unul dintre avocaţii aplicaţiei a explicat pe contul său de Telegram că solicitările autorităţilor ruse sunt „inaplicabile” din punct de vedere tehnic, tocmai pentru că sistemul de criptare al aplicaţiei este unul foarte complex, nici măcar aplicaţia neavând acces la anumite comunicaţii.

Citeşte şi: Trump îşi dă drumul la gură şi vorbeşte despre presupusa lui aventură cu o actriţă porno

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, justiţia rusă a condamnat Telegram la plata unei amenzi de 800.000 de ruble (18.000 de euro) pentru refuzul de a coopera cu FSB.

Durov, care a părăsit Rusia în 2014, invocând tensiuni cu autorităţile, a denunţat cu acel prilej o încălcare a Constituţiei ruse care protejează dreptul la secretul corespondenţei.