DISTRIBUIȚI
Ruptly

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi-a exprimat vineri speranţa că preşedintele SUA, Donald Trump, va lua o decizie ‘echilibrată’ cu privire la rămânerea sau retragerea ţării sale din acordul privind programul nuclear iranian, semnat în 2015 de Teheran şi marile puteri, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Este foarte important să păstrăm (acordul în) forma actuală şi, desigur, participarea Statelor Unite va fi un factor extrem de semnificativ în această privinţă”, a spus Lavrov, care se află într-o vizită în Kazahstan.


Citește și: Accident teribil în Rusia. 19 morți și mai mulți răniți, după ce un tren a lovit un autobuz

În urmă cu două săptămâni, preşedintele american Donald Trump a pus sub semnul întrebării acordul internaţional cu Teheranul asupra programului său nuclear şi a acuzat în acelaşi timp Iranul de colaborare cu Coreea de Nord.

Acordul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării graduale a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

După preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, Washingtonul şi-a multiplicat criticile la adresa acordului pe care actualul lider de la Casa Albă a promis să îl ‘rupă în bucăţi’.

La 15 octombrie, Trump trebuie să notifice Congresului SUA dacă Iranul îşi respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. În cazul nerespectării obligaţiilor respective de către Teheran, Congresul va putea reintroduce sancţiuni.

Citește și: Un polițist american TRAGE într-un actor care filma o scenă de film – VIDEO