DISTRIBUIȚI
9Honey - Nine

Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi, într-o convorbire cu telefonică purtată cu cancelarul german Angela Merkel, faptul că atacurile aeriene occidentale de sâmbătă împotriva Siriei reprezintă o ‘încălcare grosolană a normelor dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU’, informează dpa, potrivit agerpres.

Aceste atacuri au afectat semnificativ procesul de pace sirian, i-a spus preşedintele rus cancelarului german, potrivit unui comunicat al Kremlinului.


Citeşte şi: Raul Castro se pregăteşte să predea ştafeta unei noi generaţii la conducerea Cubei

În acelaşi timp, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Rusia va ‘continua să lupte pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Siriei’.

Escaladarea recentă a implicării occidentale în războiul civil sirian are un impact negativ asupra ‘întregului sistem de relaţii internaţionale’, a apreciat Lavrov, citat de agenţia de presă TASS.

Anterior, ministrul de externe german Heiko Maas afirmase că Germania a avut un rol intermediar special care i-a permis să menţină un spaţiu de dialog cu Rusia în criza siriană.

Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

Heiko Maas, care a vorbit într-o conferinţă de presă comună la Berlin cu ministrul canadian de externe Chrystia Freeland, a declarat că procesul de pace sirian, aflat în prezent în impas, ar putea fi abordat la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor G7 din acest weekend la Toronto.

‘Trebuie să folosim acest moment pentru a relansa procesul politic’, a subliniat şeful diplomaţiei germane, adăugând: ‘Avem nevoie de Rusia pentru acest dialog’.

O altă temă abordată de Putin cu ocazia acestei convorbiri telefonice a vizat gazoductul Nord Stream 2, potrivit Kremlinului, citat de agenţia de presă Reuters.