DISTRIBUIȚI
Daily Star

O centrală nucleară plutitoare denumită Akademik Lomonosov va fi remorcată, luna viitoare, prin Ruta Maritimă de Nord până în Orientul Îndepărtat, ca parte a ambiției Rusiei de a aduce energie electrică în acea regiune cu mari bogății minerale, relatează site-ul postului CNN, scrie mediafax.

Platforma de 144 de metri lungime, pictată în culorile steagului Rusiei și care a fost construită în aproape două decenii, urmează să ajungă în orașul-port Pevek, aflat la aproximativ 6.437 de kilometri de Moscova.


Citește și : Donald Trump a sosit la Seul, după ce l-a invitat pe Kim Jong-Un la frontiera dintre cele două Corei (DMZ)

Aceasta va furniza electricitate construcțiilor și companiilor care extrag hidrocarburi și pietre prețioase din regiunea Ciukotka, ceea ce a provocat îngrijorări politice în Statele Unite, care se tem că centrala va servi ambițiilor președintelui Vladimir Putin.

Admiral Lomonsov va fi cea mai nordică centrală nucleară operațională din lume și reprezintă un element esențial de dezvoltare a economiei regionale. Aproximativ două milioane de ruși locuiesc în apropierea coastei arctice, în mai multe localități și orașe, inclusiv în Pevek.

Conceptul unui reactor nuclear staționat în Oceanul Arctic a atras critici din partea ecologiștilor. Greenpeace numește platforma „Cernobîl pe gheață” sau „Cernobîl plutitor”.

Citește și : Europa se topeste! Temperaturi extrem de ridicate, aşteptate sâmbătă în Franţa

Rosatom, compania de stat responsabilă de proiectele nucleare din Rusia, este împotriva unor astfel de descrieri, susținând că aceste critici sunt nefondate.