DISTRIBUIȚI
Who rules where - WordPress.com

Moscova va găzdui vineri o primă reuniune a platformei de pace pentru Caucazul de Sud, platformă de discuţii formată din şase ţări şi propusă de Turcia şi Azerbaidjan după conflictul care a avut loc în acest an în Nagorno-Karabah, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe turc, informează Reuters, potrivit agerpres.

După şase săptămâni de lupte, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat un acord de încetare a focului mediat de Rusia, pentru a pune capăt conflictului asupra regiunii Nagorno-Karabah, recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată majoritar de armeni.


Citeşte şi: Danemarca reintroduce restricţiile antiepidemice – Black News

Platforma de pace, care include Azerbaidjanul, Armenia, Georgia, Rusia, Iranul şi Turcia, a fost propusă de preşedintele azer Ilham Aliem şi de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan după acordul de încetare a focului.

Ankara, care nu are legături diplomatice cu Armenia, a susţinut că platforma ar putea ajuta la normalizarea relaţiilor cu Erevanul.

„Prima reuniune a platformei de cooperare regională, în format 3+3, propusă pentru restabilirea unei păci durabile şi stabilităţii Caucazul de Sud, va avea loc la Moscova, pe 10 decembrie”, a anunţat ministerul turc.

Potrivit ministerului, Azerbaidjanul, Rusia, Iranul şi Turcia vor fi reprezentate la nivel de adjuncţi ai miniştrilor de externe, însă instituţia nu a făcut precizări în legătură cu participarea Georgiei.

Armenia şi Turcia au semnat un acord de pace de referinţă în 2009, pentru a-şi restabili relaţiile şi a-şi redeschide frontierele comune după decenii, însă acest acord nu a fost niciodată ratificat şi relaţiile rămân tensionate. În timpul conflictului din Nagorno-Karabah, Ankara a acuzat Erevanul că a ocupat teritorii azere şi a oferit sprijin militar pentru Baku.

Citeşte şi: Bradul de Crăciun din faţa sediului Fox News a fost INCENDIAT – Black News

Potrivit Turciei, ea răspunde cu reciprocitate la paşii pozitivi întreprinşi de Armenia pentru restabilirea relaţiilor şi a invitat Erevanul să se ralieze platformei de pace chiar de la sfârşitul conflictului.

Rusia şi Turcia administrează împreună un centru de observare în Nagorno-Karabah, pentru a asigura respectarea armistiţiului.