DISTRIBUIȚI
afp

Rusia a anunţat sâmbătă că la 9 noiembrie va găzdui o reuniune internaţională la nivel înalt privind situaţia din Afganistan, la care urmează să participe inclusiv reprezentanţi ai guvernului afgan şi ai talibanilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mişcarea talibană şi-a dat acordul pentru a trimite o delegaţie la reuniunea din Rusia, a anunţat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.


Citește și : Un militar american a fost ucis, iar un altul rănit, în urma unui atac în Afganistan

”Este prima dată când o delegaţie a Biroului politic al talibanilor de la Doha va participa la discuţii la un asemenea nivel”, precizează comunicatul citat.

Potrivit MAE rus, Moscova a mai invitat la reuniune SUA, India, Iranul, China, Pakistanul, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Uzbekistanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul, acestea trei din urmă având frontieră cu Afganistanul.

Ministerul Afacerilor Externe afgan s-a arătat totuşi mai puţin entuziast în legătură cu această reuniune, refuzând până în prezent să confirme participarea guvernului de la Kabul. ”Suntem în curs de negocieri şi discuţii cu responsabilii ruşi. Nu am ajuns deocamdată la un acord”, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei afgane, Sebghatullah Ahmadi.

În aprilie 2017, Moscova a găzduit o conferinţă internaţională privind situaţia din Afganistan, reuniune la care SUA şi talibanii au ales să nu participe.

Citește și : Sancțiuni: Coreea de Nord avertizează SUA că ar putea relua activităţile de înarmare nucleară