DISTRIBUIȚI
BBC

Rusia va ‘apăra interesele ortodocşilor’ în caz de tulburări religioase în Ucraina după recunoaşterea de către Patriarhia Constantinopolului a unei Biserici independente de tutela Patriarhiei Moscovei, autorizând practic autocefalia Bisericii Ucrainei, a anunţat vineri Kremlin, potrivit AFP şi Reuters, relatează şi agerpres.

‘Dacă vor avea loc acţiuni ilegale, atunci bineînţeles, la fel cum Rusia protejează interesele ruşilor şi vorbitorilor de limbă rusă de pretutindeni, va apăra şi interesele ortodocşilor. Este o poziţie fundamentată şi de înţeles’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citeşte şi: Un avion de pasageri indian a lovit la decolare zidul unui aeroport – FOTO/VIDEO

‘Rusia este pregătită să apere interesele ortodocşilor din Ucraina prin măsuri politice şi diplomatice dacă Kievul nu va reuşi să-i ţină în frâu pe radicali’, a insistat Peskov, comentând ameninţările naţionaliştilor ucraineni de a ocupa lăcaşurile de cult ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, subordonată Patriarhiei Moscovei, informează TASS.

Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, cea mai înaltă autoritate canonică din lumea ortodoxă, a anunţat că recunoaşte independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opoziţiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum şi din partea Kremlinului.

Această protecţie a ortodocşilor se va face prin ‘mijloace exclusiv politice şi diplomatice’, a subliniat Peskov, adăugând:’aceasta în cazul în care autorităţile ucrainene nu reuşesc să menţină situaţia sub control şi în limitele legalităţii, dacă situaţia devine urâtă şi violentă’.

Citeşte şi: Regatul Unit legalizează canabisul medicinal

‘Am avertizat în repetate rânduri că suntem foarte îngrijoraţi de aceste decizii care provoacă o schismă în ortodoxie’, a continuat Peskov, susţinând că Biserica Ortodoxă Rusă nu intenţionează să se ‘amestece în dialogul dintre biserici’ în Ucraina.

‘Ortodoxia este una dintre religiile din Rusia şi tot ceea ce se întâmplă în lumea ortodoxă face obiectul unei atenţii deosebite din partea guvernului rus’, a subliniat el.

Patriarhia Constantinopolului a decis joi recunoaşterea unei Biserici ortodoxe independente în Ucraina, punând capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă rusă, dar punând şi întrebarea despre viitorul a milioane de credincioşi în această ţară, unde Biserica Ortodoxă Rusă se bucură de o influenţă încă mare.

Autorităţile ucrainene au încercat să liniştească opinia publică, afirmând că vor să evite un ‘război religios’ şi că guvernul va respecta alegerea parohiilor care decid să rămână loiale Patriarhiei Moscovei.

Citeşte şi: Favorita Casei Albe la funcţia de ambasador la ONU nici nu mai vrea să audă de această poziţie

În Ucraina, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei este cea mai mare comunitate religioasă prin numărul de parohii, dar tot mai mulţi ucraineni se alătură Bisericii subordonate Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa ţării în 1991.

Deseori tensionată, relaţia dintre aceste două biserici a fost exacerbată de criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist al Ucrainei, care a făcut mai mult de 10.000 de morţi.

Patriarhia Moscovei, care a denunţat o ‘schismă’ şi o ‘catastrofă’, a avertizat că în urma acestei decizii ar putea apărea probleme în Ucraina, câţiva clerici ai parohiilor loiale Moscovei i-au chemat pe credincioşi să fie gata să-şi apere bisericile şi mănăstirile.