DISTRIBUIȚI

Rusia şi Iranul, aliate ale regimului de la Damasc, şi Turcia, susţinătoarea insurgenţilor, au anunţat vineri că au ajuns la un acord pentru a desfăşura împreună forţe de menţinere a ordinii în zona de dezescaladare din Idleb, în nordul Siriei, informează AFP, conform agerpres.

Cele trei ţări vor desfăşura ‘forţe de control a dezescaladării’ în regiunea Idleb şi în ‘unele părţi’ din regiunile Latakia, Hama şi Alep, în nordul Siriei, potrivit unui comunicat difuzat în urma a două zile de negocieri la Astana.


Aceste forţe vor avea drept misiune să ‘prevină incidentele şi ciocnirile’ între forţele guvernamentale şi combatanţii rebeli, ce deţin controlul asupra celei mai mari părţi din regiunea Idleb, care se învecinează cu Turcia şi cu provincia de coastă Latakia, fief al regiunii.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la metroul din Londra. Mai mulţi oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

Oraşul Idleb a trecut la sfârşitul lui iulie sub controlul jihadiştilor din fosta ramură Al-Qaida în Siria, după retragerea unui grup insurgent rival.

În timpul rundelor precedente de negocieri de la Astana, s-a decis înfiinţarea a patru zone de dezescaladare în Siria, în regiunile Idleb (nord-vest), Homs (centru), în Ghouta Orientală, lângă Damasc, precum şi în sudul ţării.

Rusia a desfăşurat deja forţe ale poliţiei militare în mai multe din aceste zone, pentru a permite instaurarea unui armistiţiu durabil.

Procesul de pace de la Astana se concentrează pe probleme militare şi tehnice, derulându-se în paralel cu cel politic, de la Geneva.