DISTRIBUIȚI

Paraşutişti ruşi au fost trimişi miercuri în Belarus în cadrul unui exerciţiu militar comun, a indicat Ministerul Apărării rus, care a indicat că aceştia fac parte din Divizia aeropurtată din Ivanovo, relatează Reuters şi Interfax, potrivit agerpres.

‘Avioane cargo Il-76md ale aviaţiei de transport militar ale Forţelor aerospaţiale ruse au efectuat un transfer de pe teritoriul rus şi au ajuns la centrul de antrenament Brest din Belarus grupuri tactice la nivel de batalion’, conform unui comunicat al ministerului.


Citește și: Macron și Erdogan au discutat la telefon despre situația din Mediterana de Est

Anterior, agenţia Interfax relata despre sosirea în Belarus pe calea ferată a unui grup tactic de nivel de batalion din cadrul forţelor aeropurtate din Tula (Rusia) şi desantarea unui grup de acelaşi nivel la centrul de antrenament din Brest din cadrul Diviziei aeropurtate din Pskov (nord-vestul Rusiei).

Această demonstraţie de forţă are loc în ziua în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a depus jurământul pentru un nou mandat în cadrul unei învestituri denunţată ca nelegitimă de către opoziţie, care a lansat un apel la intensificarea protestelor împotriva acestuia, aflat la guvernare de 26 de ani.

‘Astăzi au loc exerciţii fără precedent în istoria ţării noastre de când şi-a obţinut independenţa. Niciodată până acum la exerciţiile din Belarus nu au fost desfăşurate atât de multe arme moderne, chiar şi avioane strategice Tu-160 (capabile să transporte rachete) care au zburat deasupra graniţei noastre vestice pentru a arăta tuturor că frontiera noastră este solid apărată’, a declarat Lukaşenko după ceremonia de învestire, care nu a fost anunţată în prealabil.

Rusia este un aliat apropiat al Belarusului, iar exerciţiile militare ruso-belaruse ‘Frăţia slavă’ au fost interpretate de unii analişti militari drept o demonstraţie de sprijin pentru Lukaşenko de către Moscova.

Citește și: Ziua Independenţei a fost marcată în Bulgaria de protestele anticorupție

Circa 900 de militari ruşi şi 100 de echipamente militare distincte participă la aceste aplicaţii, conform unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Lukaşenko se confruntă după alegerile prezidenţiale din 9 august cu o mişcare de contestare inedită, zeci de mii de persoane ieşind în stradă în fiecare duminică de atunci la Minsk pentru a denunţa realegerea sa, considerată fraudată, în pofida represaliilor brutale din partea regimului.