DISTRIBUIȚI

Rusia participă cu 40 de avioane şi elicoptere de luptă la exerciţiile antiteroriste din Tadjikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală situată la graniţa cu Afganistanul, aplicaţii ce se desfăşoară în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a Comunităţii Statelor Independente (CSI), a anunţat luni un locţiitor al comandantului trupelor din Districtul militar Centru al Federaţiei Ruse, colonelul Iaroslav Roşciupkin, citat de agenţia de presă oficială RIA Novosti, potrivit agerpres.

‘Aproximativ 40 de avioane şi elicoptere din Districtul militar Centru au fost transferate pe trei aeroporturi militare din Tadjikistan pentru a participa la exerciţii comune împotriva terorismului, în care sunt implicate forţele colective de reacţie rapidă ale OTSC „, a indicat acesta.


Potrivit oficialului militar rus, şase bombardiere Su-24M au plecat de pe aerodromul Şagol din Uralii de Sud şi un număr similar de avioane de atac Su-25SM – de la baza aeriană rusă Kant, din Kârgâzstan. Elicoptere Mi-8AMTŞ „Terminator” şi Mi-24 au fost trimise la Duşanbe de la baza aeriană Tolmaciovo din Novosibirsk.

Citeşte şi: Creşte bilanţul victimelor în cutremurul din Orientul Mijilociu. Peste 200 de morţi şi 1700 de răniţi

Avioanele şi elicopterele implicate în aceste aplicaţii vor acorda sprijin aerian trupelor la sol, în momentul desfăşurării acestora pe teren, vor efectua atacuri asupra poziţiilor unor grupări teroriste imaginare, vor asigura transportul de echipamente şi alte materiale, precum şi desantarea forţelor aeropurtate.

În total, peste 5.000 de militari sunt implicaţi în aceste exerciţii antiteroriste din Tadjikistan, a precizat colonelul Iaroslav Roşciupkin.

Anterior, agenţia de presă TASS informase că, în ultima etapă a exerciţiului ‘Frăţia de arme 2017’ în sudul Tadjikistanului, militari din ţările membre OTSC vor simula manevre de contracarare a unor terorişti convenţionali, care vin dinspre Afganistan.

În afară de aviaţie şi trupe aeropurtate, Rusia participă la aceste manevre şi cu câteva sisteme de rachetă Iskander-M, cu o rază de acţiune de aproape 500 de kilometri.

La aplicaţiile din Tadjikistan participă trupe şi echipamente din toate ţările membre OTSC – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia şi Tadjikistan.