DISTRIBUIȚI
© RIA Novosti/ Mikhail Alaeddin 19

Un contingent de aproximativ 300 de militari, aflat până acum în serviciu în Cecenia, a fost trimis ca întărire în nord-estul Siriei, în cadrul acordului ruso-turc privind retragerea forţelor kurde din această regiune, potrivit unui anunţ făcut vineri de armata rusă, citat de AFP, potrivit agerpres.

Militarii ‘trebuie să efectueze operaţiuni speciale’, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus.


Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

Comunicatul precizează că forţele ruse urmează să fie desfăşurate într-o zonă de 30 de kilometri lăţime la graniţa siriano-turcă stabilită prin acordul dintre Ankara şi Moscova privind retragerea miliţiilor kurde. Armata rusă mai adaugă că 20 de blindate au fost trimise suplimentar de Rusia în Siria.

De la intervenţia militară rusă în sprijinul regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad în 2015, trupele din Cecenia au fost desfăşurate în mai multe rânduri în Siria, în special după asediul Alep în 2016.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, susţinea într-o declaraţie făcută la mijlocul lunii octombrie că majoritatea membrilor poliţiei militare ruse care patrulează în Siria este de origine cecenă.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

‘Populaţia siriană epuizată este recunoscătoare poliţiei noastre militare’, a declarat Kadîrov, un susţinător al preşedinte rus, Vladimir Putin, în timpul unei călătorii în Arabia Saudită, citat de agenţia de presă Interfax. În aceeaşi declaraţie, el a invocat trimiterea unor ‘membri ai clerului’ şi ai unor asociaţii în Siria.

Cecenia, republică rusă din Caucazul de Nord, a fost scena în anii 1990 şi începutul anilor 2000 a două războaie între Moscova şi o rebeliune care a devenit treptat islamistă.

Mai multe sute de ceceni şi familiile lor s-au alăturat grupării jihadiste Statul Islamic.