DISTRIBUIȚI
captura CCTV

Moscova şi-a exprimat luni preocuparea în legătură cu ameninţările formulate de mai multe ţări occidentale, inclusiv SUA, privind posibila utilizare a forţei împotriva Damascului, avertizând că aceasta contravine Rezoluţiei nr. 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, conform unei declaraţii făcute de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de TASS, pe fondul unor noi suspiciuni privind utilizarea armei chimice de către Damasc împotriva populaţiei civile. 

Numeroase persoane au relevat simptome care apar la expunerea la clor duminică în regiunea Ghouta orientală, un fief al rebelilor dintr-o suburbie a Damascului, iar un copil a decedat, au indicat autorităţile sanitare din acest sector controlat de opoziţie şi asediat de armata siriană.


Citeşte şi: Dodon este terifiat de spectrul unirii cu România şi convoacă Consiliul de Securitate

‘Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu informaţiile că la Washington se fac auzite din nou ameninţări privind utilizarea forţei împotriva regimului sirian, pe fondul amplificării generale a retoricii împotriva Damascului şi a Rusiei’, a declarat Riabkov, adăugând că pentru aceasta se caută pretexte, în contradicţie totală cu sensul şi conţinutul Rezoluţiei nr. 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, conform agerpres. 

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a confirmat că un copil a murit prin sufocare în Ghouta orientală, dar a specificat că nu este în măsură să afirme dacă au fost folosite gaze toxice, potrivit AFP.

Victimele, şoferi de ambulanţă şi altele, au simţit un miros de clor după o ‘uriaşă explozie’, în zona al-Shaifounia, situată în estul Ghoutei, a informat agenţia franceză de presă, citând un comunicat al serviciilor sanitare ale opoziţiei siriene.

‘Cel puţin 18 persoane au avut nevoie de îngrijire cu măşti de oxigen’, se mai spune în acelaşi comunicat.

Citeşte şi: Explozie puternică într-un magazin din Leicester; patru persoane au murit

Armata siriană nu a reacţionat la aceste informaţii. Guvernul sirian a negat întotdeauna folosirea armelor chimice în războiul său împotriva opoziţiei, care va intra în martie în al optulea an.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie prin care a solicitat un armistiţiu de 30 de zile în Siria. OSDO a raportat 14 persoane ucise duminică în estul Ghoutei, mai puţin decât în zilele precedente, având în vedere scăderea intensităţii bombardamentelor.

Recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Franţa ‘va lovi’ în Siria dacă va avea dovezi clare că regimul din Siria foloseşte arme chimice interzise împotriva civililor sirieni.