DISTRIBUIȚI
BBC

Ministerul rus al Apărării susține că Statele Unite au început din iunie 2017 să facă pregătiri pentru producția de rachete care încalcă prevederile Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), cu doi ani înainte ca Washingtonul să acuze Rusia de încălcarea acordului, potrivit mediafax.

„Cu doi ani înainte de a face acuzații publice nefondate împotriva Rusiei cu privire la presupusele încălcări ale tratatului INF, Washingtonul nu numai că a luat o decizie, dar și a început pregătirile pentru producția de rachete cu rază de acțiune intermediară și scurtă, interzise de tratat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova, informează agenția de știri Tass.


Citește și : Cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade în largul Indoneziei

„Începând deja din iunie 2017, a fost lansat programul de extindere și modernizare a instalațiilor de producție cu scopul de a dezvolta rachete cu rază de acțiune intermediară și scurtă, interzise de tratat, la uzina Raytheon din orașul Tucson, Arizona”, se mai susține în comunicat.

„Aproape în același timp cu extinderea instalațiilor de producție, în noiembrie 2017, Congresul a acordat prima tranșă în valoare de 58 de milioane de dolari către Pentagon, indicând direct spre dezvoltarea unei rachete terestre cu rază de acțiune intermediară”.

Citește și : Un militar ucis şi cinci răniţi, într-un atac în sud-estul Iranului

„În consecință, natura și momentul acestor acțiuni demonstrează dincolo de orice îndoiala că Administrația SUA a decis să se retragă din Tratatul INF cu câțiva ani înainte de acuzațiile nefondate împotriva Rusiei privind încălcarea tratatului să fie făcute publice „, a conchis Ministerul.