DISTRIBUIȚI
Business Insider

Rusia a exprimat îndoieli miercuri privind acuzaţiile Londrei, care a pus-o în cauză în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, sugerând că s-ar putea ca autorităţile britanice să fi înscenat-o, relatează AFP, potrivit agerpres.

În faţa unui front comun occidental şi vizat de sancţiuni britanice, Ministerul rus de Externe i-a invitat pe toţi ambasadorii în post la Moscova pentru a-şi prezenta poziţia privind otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei lui, Iulia, pe 4 martie în oraşul Salisbury, din sudul Angliei.


Citește și : Emmanuel Macron va ține un discurs în Congresul american, în timpul vizitei sale de stat la Washington

În cadrul acestei reuniuni, la care ambasadorul britanic Laurie Bristow nu a participat, înaltul diplomat rus Vladimir Ermakov a denunţat îndelung ”incoerenţele” versiunii prezentate de către Londra, regretând faptul că nu există nici o claritate privind principala chestiune care preocupă, în opinia sa, Moscova: ”Ce s-a întâmplat cu cei doi cetăţeni ruşi”.

Afirmând că ”nu acuză pe nimeni”, el şi-a sporit insinuările.”Fie autorităţile britanice nu sunt în măsură să furnizeze o protecţie împotriva acestui tip, să spunem, de atac terorist, fie ele direct sau indirect – şi nu acuz pe nimeni de nimic – au înscenat un atac împotriva unui cetăţean rus”, a explicat Ermakov, înainte de a insinua că s-ar putea ca SUA să aibă şi ele o responsabilitate. ”Ne putem imagina că toate acestea au putut fi puse în scenă de peste Atlantic”, a adăugat el.

În replică, Ambasada britanică la Moscova a acuzat miercuri Rusia că aceasta din urmă ”continuă să răspândească minciuni şi să dezinformeze”, în loc să dea explicaţii referitoare la otrăvirea lui Skripal.

”Nu am primit nici o explicaţie credibilă, de ce un agent neurotoxic produs în Rusia a fost folosit pe teritoriul britanic. În loc să dea răspunsuri, Rusia continuă să răspândească minciuni şi să dezinformeze”, a reacţionat pe Twitter Ambasada britanică după reuniunea de la Moscova.

Citește și : SUA : Congresul alocă aproape 400 milioane de dolari pentru securitatea alegerilor