DISTRIBUIȚI
Reuters

Rusia şi Turcia negociază cumpărarea de către armata turcă a unor noi sisteme antirachetă ruseşti S-400, aceleaşi din care a fost deja livrată Ankarei o serie ce a provocat critici dure din partea SUA, relatează joi agenţia EFE, scrie agerpres.

Potrivit directorului Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei, Dmitri Şugaev, cele două ţări poartă tratative privind un nou lot de rachete S-400, data de livrare şi alte condiţii contractuale. ”Discuţiile avansează şi sperăm să ajungem la un numitor comun în viitorul apropiat”, a semnalat Şugaev, potrivit Ria Novosti.


Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

La rândul său, directorul concernului de stat rus Rostec, Serghei Cemezov, a declarat, tot joi, că Rusia este dispusă să deschidă negocieri cu Turcia pentru vânzarea către aceasta a unor avioane de vânătoare Suhoi SU-35.

Rusia şi Turcia au încheiat anul trecut în septembrie primul contract, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, pentru achiziţia unor sisteme antiaeriene S-400 care au devenit operaţionale pentru armata turcă în luna aprilie.

Decizia Turciei de a cumpăra aceste sisteme ruseşti a nemulţumit Washingtonul, care a ameninţat atunci Turcia cu sancţiuni. Potrivit SUA, sistemele S-400 sunt incompatibile cu cele ale NATO şi în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american multirol F-35. Prin urmare, SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus această ţară din programul său de producţie.

Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare