DISTRIBUIȚI

Rusia şi SUA au reluat marţi contactele asupra controlului armamentelor, dialog suspendat după începutul campaniei militare ruse în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe, citat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a abordat marţi „unele teme de actualitate asupra controlului armamentului” cu noua ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, semnalează un comunicat al MAE de la Moscova.


Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Întâlnirea survine la numai o zi după ce noua ambasadoare a SUA în Rusia a avut prima sa întâlnire oficială la Moscova, tot cu viceministrul Riabkov, căruia i-a înmânat copiile scrisorilor de acreditare. Ambasada SUA a transmis după întâlnirea de luni că Lynne Tracy va „acorda o atenţie specială menţinerii dialogului între capitalele ţărilor noastre într-o perioadă de tensiuni fără precedent”.

Anterior, Serghei Riabkov a declarat că încă nu se întrunesc condiţiile pentru desfăşurarea unei reuniuni a comisiei biltaterale ruso-americane asupra tratatului de dezarmare START III (sau Noul START), care expiră în 2026. Viceministrul rus a pus aceasta pe seama retoricii şi acţiunilor Washingtonului, inclusiv furnizarea masivă de arme americane Ucrainei.

Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Ulterior, în august, Rusia a sistat vizitele inspectorilor americani la arsenalul său nuclear, invocând dificultăţile pe care sancţiunile SUA împotriva Rusiei le creează pentru deplasările inspectorilor ruşi în SUA.

Apoi, o reuniune a comisiei bilaterale ruso-americane asupra Noului START, ce fusese stabilită să se desfăşoare pe 29 noiembrie în Egipt, a fost anulată unilateral de Rusia.

În decembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că îngheţarea de către SUA a dialogului asupra stabilităţii strategice sporeşte riscurile. El a amintit că ultimul rezultat palpabil al eforturilor comune ale Rusiei şi SUA a fost acordul de prelungire cu 5 ani a tratatului START, până pe 5 februarie 2026.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

Potrivit ministrului rus, politica SUA şi NATO ar fi îndreptată de fapt către un conflict armat cu Rusia şi aceasta reprezintă o „gravă ameninţare”. „Este evident că aceasta poate conduce la un conflict direct între puteri nucleare cu consecinţe catastrofice”, a indicat Lavrov.