DISTRIBUIȚI
Los Angeles Times

Rusia şi Iranul ar putea organiza exerciţii navale comune în strâmtoarea Ormuz în timpul apropiat, a declarat luni comandantul Forţelor navale ale Republicii Islamice, contraamiralul Hossein Khanzadi, într-un interviu acordat agenţiei de presă iraniene IRNA de la Moscova, unde se află într-o vizită de trei zile, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS, potrivit agerpres.

‘Am convenit cu partea rusă asupra desfăşurării unor exerciţii navale comune cu participarea flotelor ţărilor noastre în Oceanul Indian şi sperăm ca aceste aplicaţii să aibă loc până la sfârşitul acestui an’, a declarat contraamiralul Hossein Khanzadi corespondentului IRNA la Moscova.


Citește și : Presupus traficant de persoane cu 31 de migranţi clandestini în maşină, reţinut în estul Ungariei

‘Se aşteaptă ca în curând exerciţii navale comune ruso-iraniene să aibă loc în Oceanul Indian. Exerciţii ar putea avea loc şi în partea de nord a Oceanului Indian, inclusiv în Strâmtoarea Ormuz’, a indicat el.

Khanzadi a mai spus că părţile rusă şi iraniană duc negocieri pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării în Marea Caspică.

Potrivit TASS, comandantul Forţelor navale iraniene se află într-o vizită de trei zile în Rusia, la invitaţia comandamentului marinei ruse.

El a spus de asemenea că Ministerul Apărării din Rusia şi Statul Major al Forţelor armate iraniene au semnat un memorandum privind extinderea relaţiilor bilaterale, potrivit publicaţiei Vzgliad (pro-Kremlin).

‘Acesta este primul memorandum de înţelegere de acest gen şi poate fi văzut ca un moment de cotitură în relaţiile dintre Teheran şi Moscova în domeniul apărării’, a subliniat contraamiralul Hossein Khanzadi, precizând că documentul a fost semnat cu ocazia vizitei sale în Rusia, unde a participat duminică la festivităţile ocazionate de Ziua marinei ruse la Sankt Petersburg.

Delegaţia rusă a prezentat luni în Consiliul de Securitate şi în Adunarea Generală a ONU concepţia Federaţiei Ruse privind securitatea colectivă în Golful Persic, potrivit Vzgliad.

Citește și : Autorităţile ruse încep demersurile legale împotriva protestatarilor de la sfârşitul săptămânii din Moscova

Situaţia din Golf s-a tensionat după retragerea SUA în mai 2018 din acordul nuclear cu Iranul, gest urmat de reinstituirea unor sancţiuni severe din partea Washingtonului împotriva Teheranului. Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni odată cu atacurile împotriva unor petroliere în Golf, acţiuni atribuite de SUA Iranului, care dezminte orice implicare, conform agenţiilor internaţionale de presă.