DISTRIBUIȚI
REUTERS

Administraţia Joseph Biden a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pe tema testelor balistice efectuate de Coreea de Nord, dar, potrivit unor diplomaţi citaţi de agenţia Reuters, China şi Rusia se opun unei dezbateri publice despre activităţile Phenianului , informează mediafax.

Coreea de Nord, care deţine arme nuclerare, a efectuat marţi un test balistic, care a generat panică în Japonia, în contextul în care racheta a survolat teritoriul nipon. În replică, Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat exerciţii balistice comune, iar un portavion american a fost repoziţionat la est de coastele Coreei de Nord.


Citește și : Alegeri în Brazilia: Diavolul, noua ‘problemă’ cu care se confruntă Lula şi Bolsonaro

„Trebuie să limităm capacităţile Coreei de Nord de avansare a programelor ilegale de tip balistic şi de fabricare a armelor de distrugere în masă”, a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Naţiunile Unite, cerând convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate ONU. Iniţiativa SUA este susţinută de Marea Britanie, Franţa, Albania, Norvegia şi Irlanda.

Însă China şi Rusia au semnalat că se opun unei reuniuni publice, cerând, în schimb, măsuri de reducere a tensiunilor în Peninsula Coreea.

Nu este clar dacă va exista miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate ONU sau dacă o astfel de sesiune va fi publică.

Citește și : Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic